Konsentrasjonsleir var planlagt på Borre

SKISSER: Ingen kjente landemerker å se. På en av skissene er angivelsen av vest og øst byttet om, uvisst av hvilken grunn. Kilde: Riksarkivet

SKISSER: Ingen kjente landemerker å se. På en av skissene er angivelsen av vest og øst byttet om, uvisst av hvilken grunn. Kilde: Riksarkivet

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

“Konsentrasjonsleir på Borre- Norge”. Tittelen på Riksarkivets dokument fra 1940 er oppsiktsvekkende.

DEL“Konzentrationslager bei Borre- Norwegen”. Det var Kjell Arne Brudvik som kom over kartskisser og leirplan skrevet på tysk, mens han søkte etter helt andre dokumenter hos Riksarkivet. Utkastene han fant for ei drøy uke siden, er høyst sannsynlig av en planlagt konsentrasjonsleir på Borre med plass til 200 fanger. Et stort anlegg, men leirplanene ble i så fall aldri realisert. Ifølge Brudvik er dokumentet arkivert seint på året i 1940, altså mens Norge var okkupert av Nazi-Tyskland.

Det var fangeleire på Vealøs og Møringa i Horten mens Norge sto under tysk okkupasjon. Her satt russiske krigsfanger. Men Kjell Arne Brudvik har aldri hørt snakk om noen planlagt leir på Borre.
Dokumentet han nærmest snublet over, består av tre kartskisser. Dessuten en nøye oppstilt liste over nødvendige bygninger og inventar til leiren.
“Krematorium mit Leichenhalle” står det på lista; krematorium med likhus.
Ellers skulle det være plass til isolasjonsceller, avlusningsrom, diverse verksteder, grisehus, stall og gartneri. Og bosteder for et antall leiransatte - med diverse fasiliteter for disse. Foruten oppbevaringssted for våpen, og et større garasjeanlegg.

LES OGSÅ: - Helt unikt, sier lokalhistoriker

Beliggenheten er det ikke lett å finne ut av. Det kan se ut som et sted langs sjøkanten.
På en av kartskissene er angivelsen av vest og øst byttet om, uvisst av hvilken grunn. Det er ingen kjente landemerker å finne.
Kjell Arne Brudvik har to foreløpige teorier. Det kan være et område mellom Langgrunn og Borreparken. Det kan også dreie seg om areal sør for Steinbrygga.
Brudvik har lagt ut skissene på Facebook-sida “Du vet du er fra Borre”. Han håper noen kan komme med flere opplysninger.
Uansett vil han forske videre i saken.

– Jeg tar nok en tur inn til Riksarkivet, ja, for å prøve å få noen svar. Hvem skulle fangeleiren være for? Hvor skulle den ligge egentlig? Og hvem har tegnet kart og laget liste? Det er så kort tid siden jeg fant disse papirene at jeg har ikke har rukket å gjøre noe mer ennå. Jeg er jo ganske nysgjerrig, så dette vil jeg gjerne finne ut av!

Artikkeltags