KNM Horten solgt til private for 45 mill.

NY EIER: Svein Johnsen foran KNM Horten som hans firma har kjøpt for 45 millioner kroner. Skipet får Clear Ocean som nytt navn, forteller han. Alle foto: Guri Larsen

NY EIER: Svein Johnsen foran KNM Horten som hans firma har kjøpt for 45 millioner kroner. Skipet får Clear Ocean som nytt navn, forteller han. Alle foto: Guri Larsen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I februar setter KNM Horten kurs for farvannet utenfor Somalia. Et norskeid firma har kjøpt skipet og dermed blir KNM Horten til piratjegeren Clear Ocean.

DEL

– Vi er fornøyde med kjøpet. KNM Horten er i meget god stand og preget av utmerket vedlikehold. Skipet blir det største av i alt seks som vi skal bruke til fiskerioppsyn og opplæring uten for Somalia.

Del


Svein Johnsen står på kommandobroa til skipet han akkurat har kjøpt av Forsvaret for 45 millioner kroner. KNM Horten ligger til kai på Karljohansvern, der det ble bygget i 1977. Skipet har vært både skoleskip og vikariert som kongeskip. Nå skifter KNM Horten navn til Clear Ocean og blir overvåker og piratjeger utenfor Somalia.

LES OGSÅ: "Horten" til salgs

 
Svein Johnsen er en av to nordmenn som står bak firmaet Clear Ocean LLC. Firmaet har fått 10 års kontrakt med regjeringen i Somalia om å drive fiskerioppsyn, fiskeriforvaltning og opplæring. Og utenfor Somalias 3.300 kilometer lange kyst handler oppsynet først og fremst om å gjøre området trygt.

Piratangrep mot skipsfart i området har vært og er en stadig trussel, ifølge Johnsen. Nå skal KNM Horten, snart Clear Ocean, inngå som del av mobiliseringen for å skape ro. Den somaliske regjering har behov for å få fiskeriet inn i ordnede former og det er akkurat dette firmaet Clear Ocean LLC skal gjøre, forteller Svein Johnsen.


– Vi får ansvaret for å implementere fiskerioppsyn, overvåke farvannet og administrere de rike ressursene på vegne av regjeringen i Somalia. Og det er vi som skal utstede fiskerilisenser, dele ut kvoter og arrestere fartøyer som driver ulovlig fiske. Dessuten ønsker vi å bruke skipet til opplæring av fiskeriinspektører. Slik sett blir KNM Horten skoleskip på ny.


KNM Horten er i dag ikke klassifisert som forsvarsmateriell. Men de nye eierne bekrefter at skipet skal utrustes slik at det kan takle eventuelle møter med fiendtlige pirater i farlige farvann. Hva slags bestykning det er snakk om, ønsker ikke Svein Johnsen å si noe om nå. Men han kan opplyse at skipet også får miljøoppdrag.

Dumping av giftig avfall i sjøen utenfor Somalia er nok et stort problem som firmaet hans skal få bukt med.


KNM Horten har lugarplass til 136 personer og Clear Ocean LLC håper at også mannskap som har KNM Horten-erfaring fra før vil mønstre på. I februar settes kursen for Somalias kyst. Samtidig etablerer eierfirmaet seg i Mogadishu.


Svein Johnsen er klar over farene ved det oppdraget som KNM Horten brukes til å utføre, sier han. Selv har han bakgrunn som offiser i Forsvaret. Han har tjenestegjort i Bosnia, Albania, Kosovo, Darfur og Mosambik, forteller han.

Men er det egentlig noen forskjell mellom Clear Ocean LLC og andre selskaper startet av eksmilitære som skal drive sikkerhets- og beskyttelsesvirksomhet for å tjene penger? Denne bransjen har vel ikke verdens beste omdømme, undrer Gjengangeren. Svein Johnsen svarer:


– Vi skal gjøre dette på oppdrag fra den somaliske regjeringen. Ja, vi skal tjene penger men vi skal først og fremst generere penger for Somalia. Og vi leier ikke inn utstyr herfra og derfra som andre gjør - vi kjøper og eier det materiellet vi skal bruke.

– Hvor rike blir dere på denne virksomheten da, Johnsen?
– Hvis fiskerirederne blir fornøyde med jobben vi gjør, kan det gå bra. Mer ønsker jeg ikke å si.

Bli tilhenger av Gjengangeren.no på Facebook.


 


 


 


 

Artikkeltags