Elevene ved Horten videregående skole fikk fredag formiddag Vestfolds mest frittalende stortingspolitiker for seg selv i nærmere to timer.
Engasjert og rutinert tok SVs Inga Marte Thorkildsen imot spørsmålene fra tilhørerne i auditoriet. Hun bød sjenerøst på seg selv, delte sine høyst allmennmenneskelige erfaringer med elevene og ble belønnet med deres fulle oppmerksomhet, samt en stor blomsterbukett da seansen var over, på overtid.

Den profilerte SV-politikeren brukte den første halve timen til å beskrive sin strake vei fram til Stortinget. Engasjementet våknet tidlig i ungjenta, med et særlig fokus på barn- og kvinners situasjon. Hun kaller seg selv feminist, samtidig som hun med et glimt i øyet, skyter inn at menn generelt er "veldig ok".
Det hun vil er å ruske opp i et kjønnsrollemønster som setter begrensninger for både menn og kvinners frie valg, og langet samtidig ut et verbalt lyskespark til mannsbastionen LO.

Men det var da emnet kriminalitet og innvandring ble løftet fram at temperaturen steg, på spørsmål om SV var for åpnere landegrenser.
– SV var imot å åpne grensene for EØS-borgere da det ble avgjort. Vi og politiet mente den gangen at det ville føre til mye kriminalitet. Og det ble det også. Det er ikke ok at vi ikke har en skikkelig grensekontroll. Situasjonen i Oslo fengsel har endret seg radikalt siden jeg var medlem i justiskomiteen fra 2001 til 2005. Nå er det nesten bare utenlandske innsatte der. Det medfører også at vi får mer organisert kriminalitet i Norge.

– Men de har det altfor bra i norske fengsler. En bekjent av meg kjenner en iraker som er tatt for heroinsmugling. Han skriver hjem til sin familie at det er en grei måte å tjene penger på. Det er mye penger å tjene på smugling, og landet har lave fengselsstraffer. Folk slipper raskt ut, og får strafferabatt ved pen oppførsel. Er det Norges ansvar å sørge for at de får humane soningsforhold? Hvorfor ikke bare sende dem rett ut av landet igjen? spurte en tilhører i auditoriet.