– Ikke lov å markedsføre alternativ behandling med påstander om effekt

KRITISK TIL MARKEDSFØRING: Per Ole Bjønnes vil ha en debatt om alternativ medisin, deriblant akupunktur. Han mener tilbydere av slik behandling bør avstå fra å påstå at slik behandling virker. Foto: Trude Brænne Larssen

KRITISK TIL MARKEDSFØRING: Per Ole Bjønnes vil ha en debatt om alternativ medisin, deriblant akupunktur. Han mener tilbydere av slik behandling bør avstå fra å påstå at slik behandling virker. Foto: Trude Brænne Larssen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Akupunktører har ikke lov til å påstå at behandlingen de tilbyr er effektiv, mener Per Ole Bjønnes (58).

DEL

Åsgårdstrandmannen jobber i et dansk forlag som utgir ulike legetidsskrifter. Nå har han skrevet et leserbrev til Gjengangeren, der han etterlyser debatt om den utstrakte bruken av alternativ medisin. Han er særlig kritisk til måten enkelte slike behandlere markedsfører seg på.


– Da kvakksalverloven ble avskaffet i 2004, ble den erstattet av loven om alternativ behandling. Den fastslår at det ikke skal være lov å markedsføre alternativ behandling med påstander om effekt, hevder Bjønnes.

– Viser ingen eller liten effekt

Eksempler på det han opplever som det motsatte har han funnet i sin egen postkasse, samt i en reklametekst i Åsgårdstrand på Tvers. Avsender er akupunktør Morten Henriksen.


– Jeg lar meg provosere litt, selv om det er et veldig negativt uttrykk. Det jeg ønsker, først og fremst, er å få en debatt om alternativ behandling. Hvert år brukes det fire milliarder kroner på slike alternative behandlingsformer.

– Hva er så galt med det? Folk som oppsøker akupunktører eller andre alternative behandlere, betaler jo for det selv?


– Jeg tror færre ville brukt pengene på slik behandling dersom de var klar over at det ikke kan vises til dokumentert effekt. At jeg har tatt tak i akupunktur er fordi dette er selve kroneksempelet. På dette området er det nemlig gjort ganske mange studier. De viser at det er liten eller ingen effekt av behandlingen.

Placeboeffekt

– Men mange vil kunne fortelle deg at nettopp de har hatt gunstig effekt av for eksempel akupunktur?


– Ja, men det kan være flere grunner til at folk opplever bedring. Mange lidelser går jo over av seg selv etter en tid. Andre blir kanskje bedre fordi den alternative behandleren gir mer omsorg og nærhet, og dermed er bedringen et resultat av placeboeffekt.


– Er det så galt å la folk beholde troen på behandlingen, dersom troen faktisk er det som gjør at den virker?


– Ja. Tenk på alle som bruker store summer uten å oppnå effekt! Jeg tror færre ville oppsøkt akupunktører dersom de var klar over at de ikke kan dokumentere effekt av behandlingen, sier Bjønnes.

Jeg tror færre ville brukt pengene på slik behandling dersom de var klar over at det ikke kan vises til dokumentert effekt.

Per Ole Bjønnes


– Ikke tillatt

Bjønnes har bitt seg merke i at akupunktør Morten Henriksen i sin reklamebrosjyre skriver at akupunktur: “ ... gjennom lang erfaring og medisinsk forskning har vist seg å være en effektiv behandlingsform med svært få bivirkninger”.


– Lov om alternativ behandling slår fast at det ikke er tillatt å markedsføre slik behandling med påstander om effekt, sier Bjønnes. – Å bruke begrepet “medisinsk forskning” er også en tilsnikelse og villeder leseren. Forskningen viser jo nettopp at det ikke er noen reell effekt av akupunktur.

LES OGSÅ: Vil avvenne unge hasjmisbrukere med akupunktur


– Sier du at Henriksen bryter loven?


– Nei, jeg vil ikke si at han bryter loven. Det er en unødvendig tilspissing.


– Men du viser til et avsnitt i loven som du mener han ikke holder seg innenfor?


– Ja, jo. Men nå vil du ha meg til å si at det er lovbrudd, og det vil jeg ikke. Du kan jo trekke de slutningene du vil på egen hånd, sier Bjønnes.


Han presiserer: – Min kritikk av det som foregår er ikke rettet mot Henriksen spesielt, men han er et nærliggende eksempel ettersom han både er lokal og fordi han har vært såpass aktiv i sin markedsføring.

Lover aldri noe

– Når pasienten forteller meg om bedring, må jeg ta det på alvor, svarer akupunktør Morten Henriksen.

Selv mener akupunktør Henriksen at han ikke bryter lov om alternativ behandling i sin markedsføring.

– Jeg har bare fortalt om mine egne erfaringer, sier han.


– Og det er lov?


 – Ja, det er lov. Forskning er forskning. Mine pasienter er noe helt annet. Når en pasient har vært plaget av allergi i 14-15 år, og vedkommende forteller at han opplever markant bedring etter tre-fire behandlinger, må jeg ta det på alvor og tro på det.

Henriksen mener at Bjønnes’ framstilling av akupunktur brukt på spedbarn med kolikksmerter (se leserinnlegg) , ligner lite på det han selv har erfart.


– Bjønnes beskriver det som om vi “plager barn”. Det vanlige er at spedbarn sover seg gjennom behandlingen. Når vi setter nåler er det snakk om spesiallagde nåler, og det hender at noen skriker akkurat i det nålen blir satt, men de roer seg fort igjen. Tenk på hvordan det hjelper den familien det gjelder!


– Bjønnes viser til en studie der konklusjonen ble at akupunktur har liten effekt på spedbarnskolikk?


– Den studien vet jeg at leder i Norsk Akupunkturforening, Cecilie Brewer, har kommentert tidligere, så det må du nesten snakke med henne om.

– Lover du pasientene dine effekt av behandlingene?


– Nei, tvert imot. Vi lover aldri pasientene våre noe. Vi forteller om våre erfaringer. Til en pasient med bihulebetennelse kan jeg for eksempel si at han eller hun bør ha effekt innen tre-fire behandlinger, men jeg lover aldri noe.

Utelukker ikke placeboeffekt

– Kan du utelukke at folk blir friske på grunn av placeboeffekten?


–  Nei, jeg kan ikke utelukke det. Placebo er noe flott, som vi skal bruke for det det er verdt, men min erfaring er at placebo sjelden gir varig effekt.


– Er det et problem at ikke alle har den formelle utdannelsen?


– Det er ikke heldig, og Akupunkturforeningen jobber med å få på plass en formell godkjenning for behandlere som tilbyr akupunktur. Det er med akupunktører som med folk flest, det finnes både gode og dårlige. Selv opplever jeg at pasienter kommer fordi de har hørt andre anbefale meg. Til forskjell fra enkelte leger snakker vi mye med pasienten. Det er en vesentlig del av behandlingen, sier 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.