Frp i uføre

Freddy Martinsen er ordførerkandidat med uførepensjon. Det er en kombinasjon som faller mange tungt for brystet.

Freddy Martinsen er ordførerkandidat med uførepensjon. Det er en kombinasjon som faller mange tungt for brystet.

Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Horten Frp kritiseres både utenfra og innenfra. Er lokalpartiet i ferd med å rakne?

Freddy Martinsen er Frps ordførerkandidat i Horten. Dersom høyresiden vinner valget og Frp blir større enn Høyre, er det han som skal ikle seg byens ordførerkjede – og feire med blå ballonger. Det er kanskje ikke sannsynlig at det skjer, men det er heller ikke helt umulig. Partiet ønsker å vinne valget med tydelige budskap og friske ideer.

Freddy Martinsen selv er ufør. Hans restarbeidsevne er definert til null, hans uføregrad er hundre prosent. Martinsen har aldri lagt skjul på dette, han er prisverdig åpen, både om sin egen situasjon og om synet på kritikken som nå rammer ham.

Og kritikerne er det mange av. Noen av dem har ansikter, andre ikke. Mest profilert er Martinsens nå utmeldte partikollega Nils Petter Bryde – kommunestyrerepresentanten med en fortid i Ap, men ingen framtid i Frp. Mange trodde han skulle bli Frps ordførerkandidat, nå er han både utmeldt og oppgitt. Han forstår ikke hvordan partiet hans kunne nominere en uføretrygdet på toppen av lista.

I avisenes kommentarfelt opererer de ansiktsløse med samme budskap, om enn med et langt hardere målføre. Spørsmålet alle stiller, kan kokes ned til varianter av følgende: Hvordan kan en mann som er uføretrygdet kunne jobbe som ordfører?

Problemstillingen handler selvsagt delvis om jus. Mottar man uførepensjon, skal man ikke ha lønn på toppen. Og dersom en ufør oppfatter at helsen bedrer seg, plikter personen å melde fra til Nav. I tillegg har saken i kommentarspaltene fått et moralsk aspekt. Frp har i mange år kritisert trygdemisbruk, og mange mener Martinsen beveger seg farlig nær grensen – om ikke i handling, så i hvert fall i argumentasjon.

De siste dagene har derfor vært dystre for alle som ønsker ro og orden i det selvdefinerte lov og orden-partiet. Uroen kommer på toppen av en periode med avskalling i kommunestyret. Åtte personer ble valgt inn for Frp ved forrige valg, i dag er bare fem igjen. Kun to av dem står på høstens valgliste – en liste som består av fattige fjorten navn, en av de korteste listene i byens moderne valghistorie. Og la dette være lørdagens minst dristige spådom: Flere utmeldinger er rett rundt hjørnet.

Spørsmålet er om dette er dramatisk for Horten Frp. De fleste partier opplever fra tid til annen intern uro, og Frp er ikke alene om å havne i en situasjon hvor medlemmer tar hatt og sjal og takker for seg. Problemet flytter seg imidlertid fra brysomt til alvorlig dersom velgerne opplever at det interne partilivet over tid preges av ståk og støy. Eller enda verre: dersom de oppfatter det som om partiets ledelse har problemer med å leve etter den politikken partiet offisielt forfekter.

For Horten Frp er det nå, slik jeg ser det, tre mulige veivalg: Enten kan partiet gjennomføre en ny nominasjonsprosess og velge en ny ordførerkandidat, eller de kan klargjøre at Frp stiller til valg med Martinsen, men likevel støtter Høyres Børre Jacobsen som ordfører.

Det tredje alternativet er å late som om ingenting har skjedd, og håpe stormen stilner før valget i september. I en tid hvor velgeres partilojalitet er svakere enn noen gang tidligere, er det kanskje det dristigste veivalget. Partiet gjør uansett klokt i å lytte til sine medlemmer og velgere i tiden som kommer. Velger partiet feil løsning, vil de snart kunne høre lyden av luften som forlater ballongene.

Ved en skjebnens ironi er lyden påfallende lik partiets egne initialer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken