– Årevis med mas og press, humrer Knut Monen som svar på spørsmålet: Hva var det som fikk ham til å fri?
Men det vil ikke kona Hilde godta uten videre.


– Hva? Men jeg har da aldri ...


– Ikke du, nei. Kamerater. Og familie. Det har vært ganske mange ymt om at det var på tide, sier Knut.

Mange bryllup i Horten

Lokale tall viser at Horten bidrar svært godt til økningen i antall inngåtte ekteskap. Men fortsatt er det et stykke opp til rekordåret 1998.


Det foreligger nå ferske ekteskapstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Alle kommuner er talt opp, og SSB kan konkludere med at antall inngåtte ekteskap i Norge har gått opp med drøyt fem prosent i løpet av fjoråret. I fjor var det 24.346 ekteskap som ble inngått over det langstrakte land. Det skjer etter tre år med nedgang.

I Horten kommune blomstrer kjærligheten også, om en skal tillate seg å bruke tall som målefaktor innen følelseslivet.


I hvert fall har det vært en økning på nesten 20 prosent i antall inngåtte ekteskap i Horten det siste året. I fjor var det nemlig 135 par herfra som ble smidd i den greske gudens Hymenaois lenker – som er symbolet på samhold mellom brud og brugdom. Og dette er hele 22 flere enn året før.

LES OGSÅ: Slik redder du ekteskapet på 21 minutter

Blir stadig eldre

Gjennomsnittsalderen til førstegangsgifte i fjor var 34,1 år for menn og 31,3 år for kvinner. Dette er en økning fra 2011 på henholdsvis 0,1 og 0,2 år. Man blir altså stadig eldre før man går ned på knær og frir.


I fjor var det 269 par av samme kjønn som giftet seg i Norge, fordelt på 102 mannlige par og 167 kvinnelige. Nivået har lagt på det samme helt siden den nye ekteskapsloven kom i 2009.

– Kom noe i veien

Når sannheten kommer for en dag, hadde Knut lenge hatt lyst til å gifte seg med sin Hilde. Men det kom hele tiden noe i veien.


– Jeg planla å fri etter at minstejenta, Lilja, ble født. Men akkurat da jeg skulle til å spørre, kom det noen inn på rommet vårt på sykehuset, og da var øyeblikket ødelagt. I fjor høst fortalte jeg en kamerat at jeg hadde tenkt å fri i løpet av helgen. Men da han spurte om jeg hadde ordnet med ring, måtte jeg innrømme at jeg ikke hadde tenkt på det. Så ble det ikke da heller ...

Fridde på en mandag

Selve frieriet skjedde på et tidspunkt da Hilde minst ventet det.


– På en helt vanlig mandag. Jeg hadde feber og var ikke i form ...


– Hun var litt pjusk, så jeg foreslo at vi skulle sette oss i jacuzzien ute, supplerer Knut.


Ute-boblebadet holder nemlig 40 grader. For en frossen og febersyk samboer var det slett ikke noe dårlig alternativ.


– Så snur han seg plutselig med ryggen til. Jeg trodde han skulle legge inn en pris snus, men da han vendte seg mot meg igjen var det med en forlovelsesring, forteller Hilde smilende.

Giftet seg fredag 13.


Knut har aldri skjønt vitsen med lange forlovelser. Har man først spurt og fått ja, bør bryllupet finne sted innen et år, mener han.


– Og så ble det altså fredag den 13. september. Det kom litt av at det var den eneste dagen bryllupslokalet på Karlsvik gård var ledig, forteller Hilde.


– Dere valgte kirkebryllup?


– Ja, noe annet var aldri aktuelt. Vi er begge medlemmer i statskirken, og alle barna våre er døpt. Jeg synes borgerlige vielser har så korte og upersonlige seremonier. Dessuten ville vi gjerne ha hele familien til stede.

Samme etternavn som barna

Barna satte stor pris på at foreldrene ble mann og kone.


– Det forandrer jo ikke egentlig noen ting, sier Hilde.


– Men du valgte å ta din manns navn. Er ikke det litt gammeldags?


– Kanskje litt. Hadde jeg hatt et mer spennende etternavn enn Christensen, ville jeg kanskje tenkt annerledes. Men nå fikk jeg samme etternavn som barna våre. Det er fint, synes jeg.

Bryllupsreise har de til gode å gjennomføre, men det kommer.


– Drømmen er New York. Eller kanskje Roma. Kanskje vi tar to bryllupsreiser, ler Hilde. – Vi må bare ordne logistikken og sørge for barnevakt først.