Flott skole for framtida

TEGLSTEIN: Skolen er ført opp i impregnert teglstein med den egenskapen at tagging ikke fester seg.

TEGLSTEIN: Skolen er ført opp i impregnert teglstein med den egenskapen at tagging ikke fester seg.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Topp moderne. Lyst og vennlig. Og ikke minst god plass. Åsgården skole er snart ferdig.

DEL

Distriktssjef Tormod Hem i Peab–Raaen Entreprenør viser Gjengangeren rundt i det nye bygget.
– Vi har tatt hensyn til rammene for læring. Bygget er funksjonelt, og det blir billig å drifte for Horten kommune, forteller Tormod Hem.Med på omvisningen er Øyvind Lindeberg. Som representant for byggherren nikker han fornøyd der vi beveger oss i bygget på 6.000 kvm fordelt på tre etasjer.

På veggen over hovedinngangen står det skrevet “Åsgården skole” med store bokstaver. Forslaget om å bytte navn på skolen fikk ikke nødvendig flertall.
Den første vi møter på innsiden er Trond Hagen fra firma H. Glass AS i Holmestrand. Hvor mange ruter han har montert i nybygget husker han ikke, men gjetter på cirka 200. Glass er et viktig materiale i en moderne skole.

Lys og luft skaper frihet. Tormod Hem viser fram skolens storstue. Den starter i underetasjen der det utenfor musikkrommet er mulig å lage en scene. Så kan elevene sitte i en stor trapp eller tribune som beveger seg opp mot biblioteket som ligger der som en rød legokloss midt i bygget. Trange ganger med knagger og dører hører fortida til.

Første- og andre klasse har sin egen base. Den er knyttet sammen med avdelingen for SFO, skolefritidsordningen. Basen har egen utgang til friluft. Hver base har sin egen farge. Vi beveger oss over fra det blå til det grønne. Her skal 3. og 4. klasse høre til. Ved inn- og utgangsdørene vil elevene møte et stort teppe. Smuss og skitt skal ligge igjen i teppet og ikke bli med elevene videre inn i bygget. Innesko og utesko blir to viktige begreper for elever og ansatte som tar den nye skolen i bruk fra og med mandag 7. oktober.

I toppetasjen skal de eldste elevene boltre seg. 5. og 6. klasse blir en egen base. De eldste elevene, de i 7. klasse, skal være for seg selv.
Tormod Hem ber oss vennligst ta av oss skoene:
– Gulvene er allerede ferdig vasket.

– Åsgården skole er to-parallell. Den er bygget for 392 elever. Hvert klassetrinn disponerer to rom pluss et mindre grupperom. Løsningene er fleksible fordi vi kan skyve vegger fram og tilbake. Utenfor rommene har elevene god plass til å boltre seg. Det virker preventivt mot blant annet mobbing, forteller Øyvind Lindeberg.
– I hvert klasserom får vi montert smartboards, eller interaktive tavler om du vil. Tida med tavle og kritt er historie. De eldste elevene får hvert sitt låsbare skap. Vi ønsker å hindre tyverier av verdifulle klær og andre personlige eiendeler, påpeker Øyvind Lindeberg.

Faget natur og miljø blir de neste årene slett ikke bare pugging av bøker. Utenfor hovedrommet til dette faget, ved sørveggen på bygget, viser Tormod Hem fram et lite rom med mye glass, et langt bord og en kum for vann.
– Her kan elevene skape sitt eget veksthus. De vil også kunne ha undervisning og planter på den store balkongen utendørs, forteller Hem.

Med unntak av avdelingen for natur og miljø som er tilgodesett med mye lys og varme, er spesialrommene lagt til underetasjen. Rom for håndarbeid, sløyd, mat- og helsefag, musikk og ikke minst trening av kroppen er samlet her.
– Vi ønsker at skolen skal være et samlingssted for innbyggerne i Åsgårdstrand. Foreninger og grupper kan benytte mulighetene. Vi har en egen avdeling for keramikk. Ovnen der elvene skal brenne kunsten sin, kan også brukes av andre, sier Øyvind Lindeberg.

Den gamle gymsalen på Åsgården skole var på 200 kvm. Den nye er dobbelt så stor og kan ved enkle grep inngå som en del av storstua til skolen.
– Skulle det høljregne på 17. mai, blir det fra nå av mulig å trekke hele arrangementet innendørs. Her har vi plass nok, sier Øyvind Lindeberg.

I pent vær får elever og innbyggere i Åsgårdstrand et flott anlegg utendørs. Et nytt og stort amfi ender i en plass hvor det kommer brostein. Alle områder ute og inne har fått universell utforming. Alle skal føle seg velkommen til nye Åsgården skole. Anleggsgartner Grøteig har ansvaret for å skape et trivelig utemiljø. Alt er slett ikke bare asfalt i en moderne skolegård.

Ballbingen, for ti år siden en gave fra investor Øystein Spetalen, blir liggende som en grønn øy midt i skolegården.
– Vi har penger til å sette den i god stand, forteller Tormod Hem.
Oppvarmingen av den nye skolen skjer via jordvarme. I det nye bygget ligger et stort teknisk rom.
– Alt det tekniske blir fjernstyrt fra rådhuset i Horten. Vi har full kontroll, sier Øyvind Lindeberg.
Tida fram til skolestart skal kommunen benytte til å kjøre inn alle de tekniske systemene. Ingen ting skal være uferdig første skoledagen etter høstferien.
En merkedag i Åsgårdstrands historie. Byen får skole igjen.

Artikkeltags