Gå til sidens hovedinnhold

Får 2,2 millioner til rusarbeid og psykiatri

Artikkelen er over 7 år gammel

2,2 millioner statlige kroner finansierer fire nye stillinger. Horten kommune jubler.

Det er penger nok til å utvide Utekontakten og arbeidstilbudet til rusavhengige med hver sin nye stilling i år. Og til å styrke såkalt skadereduserende tjenester, slik som feltpleien.

I sum betyr statlige prosjektmidler på 2,2 millioner kroner en betydelig styrking av kommunens helsetjenester innen rus og psykisk helse. Linda Ferner og Marianne Ødegaard i Horten kommune er fornøyd - for å si det forsiktig.

God uttelling

Kommunen søkte Helsedirektoratet om midler til å videreutvikle arbeidet innen rus og psykisk helse tilsvarende fem stillinger.


At Horten nå får tilsvarende fire stillinger, er svært god uttelling, mener Ferner og Ødegaard. Mange søker, og ikke alle får. I disse dager slår Horten sammen enhet for psykiatri og for rusarbeid. Den nye enheten har fått navnet Enhet for rus og psykisk helse. Sammenslåingen skal sikre enda bedre utnyttelse av kommunale ressurser - det er slik Horten møter framtidas utfordringer. Linda Ferner blir enhetsleder og Marianne Ødegaard seniorrådgiver.

Statlig veileder

Det var i april i år at Horten sendte avgårde tre søknader til statlige myndigheter, om å få prosjektmidler til styrking og videreutvikling.


Marianne Ødegaard forteller at kommunen baserer sitt arbeid, og de tre søknadene, på fersk statlig veileder for slikt. Dermed er kommunen i front, og det har tydeligvis gitt uttelling i kampen om prosjektmillioner.


Kommunen har allerede vedtatt at Utekontaktens arbeid blant unge skal styrkes med en stilling. Det står i Hortens rusmiddelpolitiske handlingsplan. Og nå kan målet altså realiseres, med statlig hjelp.

LES OGSÅ: Eks-torpedo: – Det er aldri for seint å snu

Ingen HAVsnød

Det frivillige arbeidstilbudet med det brukerhumoristiske navnet Hortens Antatt verste (HAV) ble raskt en suksess i fjor.


Rusavhengige som ønsker det, gjør forefallende arbeid i bytte mot fri lunsj og sosiale aktiviteter. Politikerne har jublet, og ønsket fortsettelse og utvidelse. Men da er det nødvendig med mer enn en ansatt.


Nå blir det penger nok til ytterligere en stilling. HAV er berget.

Må brukes i år

Skadereduksjon, heter det. Dette er kommunale tjenester som skal bidra til økt livskvalitet for brukere. Feltpleien er et godt eksempel.


Og de statlige millionene vil komme til god nytte også her, forteller Ferner og Ødegaard.


– Vi gleder oss veldig til å begynne å utlyse nye stillinger, sier Marianne Ødegaard og smiler bredt.


De 2,2 millioner kronene må benyttes i år. Så må kommunen søke om flere midler neste år for å videreføre nyetablerte stillinger. Men dette innebærer ingen stor risiko, understreker Linda Ferner:


– Det er så å si sikkert at vi får tildelt midler også neste år.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.