– Jeg!
Tolv hender i været og en mengde stemmer i kor svarer på lærer Hanna Lundens spørsmål: Hvor mange i 1A var det som gikk til skolen i dag morges? De aller fleste, viser det seg.
Det er nytt. Det er fint. Det er spennende. Og kanskje bitte litt skummelt. Men mest gøy. Endelig har de fått en skole som ligger i nærheten av der de bor.
– Jeg hadde litt sommerfugler i magen, innrømmer en av jentene i 1B.
Klarte ikke stå stille
Etter første time er det samling i aulaen. Rektor Ingo Weschke klarer kunststykket å få rundt 200 elever til å sitte stille som mus. Men selv klarer han ikke å stå stille.
– Dette har jeg gledet meg så mye til at ... at jeg får lyst til å hoppe! sier han og gjør et kjempebyks.
LES OGSÅ: Siste skoledag på Karljohansvern
Det er drøyt 3 og 1/2 år siden Åsgården skole brant. I tiden som har gått siden da, har elevene tålmodig funnet seg i en nomadetilværelse - først som gjester på Klokkeråsen skole i Tønsberg, og senere på Karljohansvern. Politikere og lokale ildsjeler har diskutert beliggenhet og samlokalisering. Det er et tilbakelagt kapittel.
Nå venter en ny hverdag på en ny skole. Og alle er skjønt enige om at den skal tas godt vare på. Innendørs er det kun lov å ha på innesko. Journalister må ha blå plastsokker utenpå skoene. Det skulle bare mangle.
– Løft for Åsgårdstrand
– Skolen er blitt fantastisk fin, sier rektor Ingo Weschke.
– Særlig er det fint at den blitt så lys og luftig, og så stor at det er rom for vekst. Jeg liker at den er så åpen. Det gir muligheter for bruk også på kveldstid, og til arrangementer av ulike slag. Dette er et viktig løft for hele Åsgårdstrand. Nå gjelder det at alle gode krefter samarbeider om å ta vare på skolen og mulighetene den gir.
Etter møtet i aulaen fikk elevene omvisning i grupper, for å gjøre seg kjente med de nye omgivelsene. Som guider stilte elevene i sjuende klasse.
LES OGSÅ: – Urettferdig at vi skal arve gamle pulter fra Sentrum
Lett å gå seg vill
– Og så skal vi ta en tur og se på “koken”, sier Rania Rustad til sin gruppe fjerdeklassinger. – Jeg tror det er opp denne trappen her ...
Det blir opp en trapp, og ned en annen, for det er ikke helt lett å huske hvor alt befinner seg, selv ikke for en sjuendeklassing som har fått forberede seg på oppgaven.
– Jeg synes guidene våre surrer litt, fniser Marte Lien i fjerde klasse.
Men de finner fram, og får sett både sløydsal, skolekjøkken, gymsal, garderober og lærerværelser.
– Her blir det fint å være, sier Marte. – Jeg gleder meg.
LES OGSÅ: Fire gutter siktet etter at halve skolen brant ned