Gå til sidens hovedinnhold

Eks-torpedo: – Det er aldri for seint å snu

Artikkelen er over 7 år gammel

Ungdom må få øynene opp for hvilken bransje de er med på å støtte hvis de bruker stoff, mener eks-torpedo Trond Einar Frednes (36).

Lærer Bente Joteig Kristiansen beskriver ham som en av Norges verste kriminelle, og Frednes protesterer ikke på karakteristikken. Han har gjort mye han ikke er stolt av. Nå vil han rette opp regnskapet gjennom å få ungdom til å tenke seg om to ganger, før de prøver stoff.


– Her i Horten kan en hvilken som helst 13-åring skaffe seg hva de vil. Det er skummelt. Flere og flere prøver stoff, forteller han.


– Det viktige for oss i «Badboy-prosjektet» er å fortelle dem hvor farlig det livet er.

Sitter igjen med vond følelse

– Elevene har sikkert hørt mange foredrag om skadevirkningene av stoffmisbruk tidligere. Hva får deg til å tro at de skal ta budskapet ditt inn over seg?

– Jeg gir dem et innblikk i det som foregår på baksiden av kulissene. Det de ikke ser. Samtidig legger jeg vekt på hvordan denne bransjen utnytter ungdom. Erfaringen så langt er at de sitter igjen med en vond følelse. De får en oppvekker, kan du si.

Badboy-prosjektet ledes av barnevernspedagog Regine Evensen. – Når Trond Einar forteller er det mange av ungdommene som reagerer med å si «det visste jeg ikke fra før».

Forteller detaljert om smugling

– Han forteller jo om smuglingen, blant annet, og spør elevene om de virkelig vil ruse seg på noe «som andre har hatt oppi rumpa», legger lærer Bente Joteig Kristiansen til med en liten latter.

– Rusmidler er veldig utbredt blant ungdom. Det viktigste for meg å få fram, er at man alltid kan ta et skritt tilbake, selv om man har gjort et feiltrinn. Det er aldri for seint å snu, sier Frednes.


– Trond Einars foredrag handler mye om valg, om gode og dårlige valg, forklarer Evensen. – Mange som kanskje har prøvd litt, vil kanskje tenke seg om to ganger før de prøver igjen, mener Joteig Kristiansen.

Gjorde inntrykk

 Tre ettertenksomme ungdommer tropper opp på Gjengangeren etter en svært uvanlig skoledag.  De har sittet i to timer og hørt Trond Einars Frednes livshistorie. Alle tre er preget av opplevelsen.

– Det gjorde inntrykk å høre ham fortelle om livet sitt og alt han har vært med på, særlig når han fortalte om sånt han har gjort mot andre mennesker, sier Sondre Edvardsen.

– Hva gjorde at dette foredraget skilte seg ut fra temadager og slikt dere har lært om dette tidligere?


 – Først og fremst det at han fortalte oss om alt som foregår bak kulissene, sier Cecilia Laberg Kristoffersen.


 – Det er mye hasj i Horten. Trond Einar fortalte oss ting vi ikke visste fra før, supplerer Frida Oddli.

Så skummel ut

Cecilia innrømmer at hun syntes den kriminelle foredragsholderen så skummel ut.


– Men man skjønner etter hvert at han er et virkelig godt menneske. Dette er et utrolig bra tiltak. Jeg mener alle ungdommer ville hatt godt av å høre på ham.

– Kjenner dere mange som bruker hasj og andre rusmidler?

Det nikkes rundt bordet.

– Mest på ungdomsskolen, egentlig. Selv har jeg aldri rørt det. Foredraget motiverte meg enda mer til å oppfordre folk til å la være, sier Frida.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.