Drømmedebut for Hortensforfatter

BOKELSKER: Jørgen Brekke fant ideen til den spenningsromanen på det historiske Gunnerusbiblioteket. Foto: Gyldendal Norsk Forlag.

BOKELSKER: Jørgen Brekke fant ideen til den spenningsromanen på det historiske Gunnerusbiblioteket. Foto: Gyldendal Norsk Forlag.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Selv før boken var trykket på norsk, ble Jørgen Brekkes roman innkjøpt og oversatt til åtte andre språk!

DEL

Få andre kan skilte med en like fantastisk mottakelse i bokmarkedet, og det attpåtil i en tid da forlagene beskyldes for å ha sluttet å ta sjanser. Det har gått så fort at Jørgen Brekke nesten ikke har rukket å kjenne etter på hva dette innebærer. Det er ikke lenge siden han sjonglerte mellom en usikker frilanstilværelse og bijobb som personlig assistent for en rullestolbruker - alt for å ha nok til å klare seg, mens han arbeidet med manuskriptet.
– Har du sprettet noen sjampanjekorker nå? spør vi.
– He he. Jeg hadde fest nå på lørdag. Da ble det både sjampanje og litt av hvert annet, innrømmer Jørgen.

"Nådens omkrets" er en krimroman, der deler av løsningen ligger i en historie fra 1500-tallet, om en omreisende fransiskanermunk. Det er trolig ikke uten grunn at forfatterkollega Tom Egeland - som også er kjent for historiske kriminalgåter - har anbefalt boken på omslaget, en såkalt "blurb". Et blinkskudd av en kriminalroman, hevder han.
– Det var forlaget som kom på tittelen, men den passet godt fordi den også har litt gjenklang i teksten, forteller Jørgen. – Mesteparten av handlingen foregår på nåtidsplan, men litt av løsningen ligger i en historie fra 1500-tallet, og knyttes til Johannesboken. En oppdiktet bok som dukker opp på Gunnerusbiblioteket. Biblioteket eksisterer virkelig. Det er Norges eldste vitenskapelige bibliotek, med røtter tilbake til 1768. I dag er det tilknyttet Universitetsbiblioteket. Kona jobber der.

Den nybakte forfatteren innrømmer at det har vært mye research.
– Selve skrivingen har tatt meg litt over et år, men jeg har jobbet med boken mye lenger enn det, forteller han.
Man kan ikke unngå å høre at Hortensdialekten har fått tilskudd av et litt trønderaktig tonefall i bunnen, selv om 42-åringen bare har bodd i Midt-Norges hovedstad i 13 år.
– Nei, det er vel ikke til å unngå at jeg tar etter litt, særlig siden jeg har tre unger som alle snakker trøndersk, innrømmer han. – Det går seg til når jeg er hjemom en tur. Søsteren min bor der fremdeles, og nå flytter også moren min tilbake, etter noen år i Tønsberg.
Han regner fortsatt Horten som hjemme. Det er her han er født, og her bodde han til han flyttet for å studere. Jørgen vokste opp i Olav Westeraas gate nær Holtandalen, før familien seinere flyttet til Mellom Keisemark. Han gikk på Sentrum og Holtan ungdomsskole.
– Det var stort sett fotball og håndball det gikk i på fritida, forteller Jørgen. – Seinere lagde jeg en del tegneserier i typisk Pyton-stil. Men det var bare en hobby, altså. Noen av ideene mine kom på trykk i serien Wunder Bjarne av Tom Ostad, som jeg kjente godt.


Artikkeltags