Bruker halv million på nettbrett og opplæring

ePOLITIKERE: Politikerne i formannskapet vil fra papir til nettbrett - enten det nå blir iPad eller en annen type. Begge foto: Guri Larsen

ePOLITIKERE: Politikerne i formannskapet vil fra papir til nettbrett - enten det nå blir iPad eller en annen type. Begge foto: Guri Larsen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Et samstemt formannskap ønsker papirløs politisk saksbehandling. De vil ha nettbrett for å kutte papirforbruket og skåne miljøet.

DEL

Fra dokumenthaug til elektronisk løsning på nettbrett. Det er målet når politikerne i Horten ønsker seg en papirløs møteframtid. Ingen stemte mot da politikerne i formannskapet hadde saken til behandling i går mandag.


«Rådmannen anbefaler at kommunen tar i bruk nettbrett, og avvikler papirbasert politisk saksgang» sto det å lese i saken som politikerne fikk på bordet.

Ifølge rådmannen vil tiltaket koste 500 000 kroner, penger som allerede er avsatt til slik bruk i årets budsjett. Kostnaden inkluderer innkjøp av 90 nettbrett, konsulenttjenester, nødvendig tilleggsutstyr og opplæring. Da vil alle medlemmer av kommunens styrer, råd og utvalg ha eget nettbrett. Det samme gjelder enkelte varamedlemmer og deler av kommunens administrasjon.

Skrive i margen

Saksframlegget kom på papir, selvsagt. Men den papirløse politikken er ikke langt unna, ser det ut til. Politikerne er i all hovedsak begeistret for rådmannens forslag, viste det seg.

Gruppelederne fra Høyre og Ap var samstemt positive, men ba om løsninger som gjør at også store dokumenter kan håndteres godt elektronisk.


– Det må gå an å kunne skrive notater i dokumentmargen digitalt som på papir. Løsningen må være tekstbasert, mente SVs Even Gran. Han ga ellers uttrykk for tilfredshet med rådmannens saksframlegg.

LES OGSÅ: Men fortsatt ønsker politikerne å skrive ut

– Med vår økonomi har vi ikke råd til å tabbe oss ut her. Finnes det kommuner som er i gang med dette og som vi kan lære av?
Sp-politiker Ivar Andreassen stilte spørsmålet.

Ikke problemfritt

Rådmann Ragnar Sundklakk svarte bekreftende:
– Larvik har kommet et stykke på vei. Nye løsninger betyr at administrasjonen må benytte ny måte å lage saksframlegg på. Det blir ikke nødvendigvis problemfritt. I første omgang tenker vi papirløs politisk saksbehandling i en periode på fire år.

Horten kommune mener å hente flere gevinster ved å gå fra papir til nettbrett. Papirforbruket vil gå kraftig ned, trykk, transport og ulike utslipp blir redusert.

Satsingen på papirløs politisk behandling er en del av kommunens vedtatte IT-strategi. Administrasjonen har anledning til å gå til innkjøp av nettbrett uten å legge saken fram for politikerne.
– Men vi fant ut at det ville være helt urimelig når ordningen jo vil angå dere, sa kommunalsjef Helge Skatvedt til formannskapet.

Enstemmig ja

Politikerne sa enstemmig ja til nettbrett. Saken blir endelig avgjort i kommunestyrets møte mandag 12. desember. Ingenting tyder på at kommunestyret stemmer for noe annet enn formannskapet gjorde i går.

Deretter utreder kommunen hvilke løsninger og hvilken type nettbrett som skal velges.
– Andres erfaringer har betydd enstemmig ja til iPad, opplyste ordfører Børre Jacobsen (H).
– Eller nesten enstemmig, da, la han smilende til.

Nye møteforberedleser

Og da politikerne tok en pause i formannskapsmøtet, ble den papirløse framtida ivrig diskutert.


Så får politikerne i Horten bli vant til nye møteforberedelser på nyåret, mente Hans Christian Auensen (H); i stedet for å samle alle dokumenter, bør man nå sørge for å ha ladet nettbrettet sitt!

Artikkeltags