Gå til sidens hovedinnhold

Besøksrekord for historielaget

Artikkelen er over 6 år gammel

Selv ikke et kraftig regnvær kunne hindre rekordbesøk på Fjugstad gård, der Westye Høegh var omviser og historieforteller.

Borre Historielag inviterte til rusletur på Fjugstad gård onsdag og håpet at det også skulle gi dem noen nye medlemmer.
De fikk mer enn det selv om turen startet i et ganske hardt regnvær.


Rekord


– Vi har aldri hatt så mange på et arrangementet noensinne. Ikke på en rusletur og i hvert fall ikke på et medlemsmøte, sa historielagsleder Eli Kari Høihilder da hun hilste rundt 150 frammøtte velkommen.
– Takk til dere alle, og takk til Westye Høegh som har lovet å vise oss gården her, la hun til.
 

Det var ingen tvil om at det var gården og eiendommen på rundt 2000 mål det handlet om. Selv om nok mange også kunne tenkt seg inn i bygningene for å se interiøret, speil- og ballsalen på den herskapelige eiendommen rett syd for Bakkenteigen. Spesielt da det kom et ganske kraftig regnskyll så godt som samtidig som rundturen begynte.

På den annen side hadde historielaget fått eier Westye Høegh til å fortelle om gårdens og familiens historie. Den godbiten ville ikke folk gå glipp av.


1700-tallet


– Deler av bygningsmassen her går helt tilbake til 1700-tallet, men til vår familie kom den da Thorvald Meyer kjøpte stedet i 1856. Historien skal ha det til at han seilte forbi og så gården og bestemte seg der og da for å kjøpe den, men sannheten er nok ikke helt slik, sa Westye Høegh og la dermed en gammel myte død.
Det gjorde ikke så mye, for hans gjennomgang av historien til både gården og familien var så interessant at det var først en god stund etter at regnet hadde sluttet at tilhørerne slo ned sine paraplyer. Derfra og inn viste Fjugstad gård og været seg fra sin beste side.


Opplevelse


Westye Høegh dro de store linjene, men også de små. Som da han fortalte om gården som ble familiens eneeie da hans mor og far kjøpte ut søsknene i 1936, og hans bror Ove som 6-åring og han selv bare var ett år overtok den i 1943.
– Jeg var jo så liten da at jeg ikke forsto det, men har lært meg å elske Fjugstad etterpå. Ikke bare jeg for øvrig, for sist helg hadde vi vår årlige familiesamling her. 45 gjester, og vi hadde soveplass til alle, sa han før han tok alle frammøtte med på rundturen på eiendommen.

Kommentarer til denne saken