Hortensforfatter Kurt Aust har det siste året jobbet med spenningsboka «Dødt løp», som kommer for salg denne våren.

Spion på sykkel

Historien spinner rundt nordmannen Erik Norse og hans debut som syklist i Tour de France.
– Det er indikasjoner på at noe kriminelt kommer til å hende under rittet. Hovedpersonen har en bakgrunn som gjør det mulig for politiet å presse ham til å spane for dem, forteller forfatteren.
Ideen bak boka har Aust hatt lenge.
– Jeg har fulgt Tour de France veldig lenge, helt fra da jeg var guttunge i Danmark. For flere år siden tenkte jeg at noen burde skrive en spenningsbok med handling lagt i rittet. Men ingen gjorde det, sier Aust.
– I april fulgte jeg med på et sykkelritt i Nederland, og skjønte plutselig at jeg selv måtte sette i gang. Nå hadde jeg endelig tid.

Kort frist

– Da jeg begynte å skrive hadde jeg allerede bestemt meg for deler av plottet, men mye ble til underveis. Selv er jeg veldig fornøyd med avslutningen.
Forlaget ga forfatteren liten tid til å bli ferdig.
– Jeg fikk fire måneder til å skrive. Vanligvis bruker jeg to år.

Tur til Frankrike

På tross av kort frist er forfatteren i rute. Aust ble ferdig med første utkast av boka i høst. For øyeblikket holder han på med å finpusse for tredje gang.
– Det blir nok en fjerde gang også. Det er viktig for meg at jeg har satt meg skikkelig inn i faktaene. Mange kan mye om temaet og da er det skummelt med feil. Jeg har samarbeidet med flere fagfolk, forklarer han.
– I sommer dro jeg til Frankrike og så på Tour de France. Der fikk jeg inspirasjon og et bilde av innsiden av sykkelmiljøet.
I høst reiste forfatteren enda en gang til vindruenes land.

Annerledes

«Dødt løp» er svært annerledes fra Austs tidligere bøker.
– For det første foregår handlingen i en veldig moderne tid. Dessuten er vi i sportsverden. Hovedpersonen er en idrettsmann, og ikke en halvintellektuell skikkelse.
Romanen er en thriller beregnet på voksne og ungdom.
– Boka er kanskje myntet litt på menn, da den foregår i en slags «manneverden». Den vil passe godt for dem som leser kun én bok i året, ser Aust.
– På en annen side omhandler boka en del fransk kultur, blant annet vindyrking, noe kanskje kvinner er mer interessert i.

Mer krim

Boka settes i butikkhyllene rundt slutten av mai. Kort tid før startskuddet på Tour de France.
– Etter «Dødt løp» er ferdig fortsetter jeg sannsynligvis med arbeidet på en ny kriminalbok om professor Thomas af Boueberge.