Gå til sidens hovedinnhold

Nå lager de sin egen akevitt

Artikkelen er over 6 år gammel

SIden både Tønsberg og Horten har fått sin egen akevitt, vil ikke Åsgårdstrand være noe dårligere. Pors fra Adalstjern setter smak på Aasgaard Strandakevitt.

Ideen og tanken bak en egen Åsgårdstrand-akevitt er drøye to år gammel. Under et pinnekjøttlag ble en kameratgjeng enige om at det var noe beklemmende å sitte mellom Tønsbergs «Osebergakevitten» og «Akevitt 1 Horten» uten egne dråper.


En smaksrunde på ulike akevitter under gutteturen til øya Ildverket sommeren 2013 gjorde dem bestemte:
– Dette må vi kunne gjøre noe med. Vi lager vår egen akevitt, sa entusiastene og begynte på en lang ferd som skal nå sitt mål til sommeren.

Kjempet

– Nå er vi endelig der at vi ser målet, lansering av Aasgaard Strandakevitt den kommende sommeren. Vi har måttet drive intens lobbyvirksomhet og «smøre» nøkkelpersoner med hummer, kreps og sjømat fra Åsgårdstrand. Ja, det har tatt sin tid for å få være en av de utvalgte som kommer inn på Det Norske Brenneri i Grimstad og få produsert våre dråper der. Hvert år avviser de jo en 150 stykker, sier styreformann Terje Simonsen i foreningen Aasgaard Gilde.


– Vi satser seriøst på dette. Har registrert oss i Brønnøysund og har alt det formelle på plass. Også økonomien, legger han til.


Det sistnevnte er ordnet ved at foreningens 35 medlemmer har lagt en tusenlapp hver i spleisekassa.


–Vi har brukt en 10.000 – 15.000 kroner til nå, men da har vi også fått til veldig mye. Og mens det er snakk om penger så har vi også bestemt at alt som tilbakeføres til gildet i form av penger skal komme Åsgårdstrand og lokalbefolkningen til gode.
– Når vi begynner salget, skal vi også dele ut gaver til dem i Åsgårdstrand som trenger støtte, sier Simonsen.

Design

Selv om det går to år fra ide til unnfangelse for Aasgaard Strandakevitt, så er ikke entusiastene så veldig lei seg for dette nå.


– Vi har hatt tid til å jobbe fram en veldig fin akevitt og et godt konsept. Smaksbasisen er urten pors plukket ved Adalstjern – ja, vi har alle tillatelser fra verne- og miljømyndighetene i orden – for å få den rette lokale smaken. Med det fantastiske lyset her som er fanget i akevitten, har vi laget en drikk som mange vil misunne oss.


– I hvert fall når vi også har etikett-design, flaske og stil som viser at vi er moderne og i tiden, sier Terje Simonsen.

Sluttfinish

For å sikre at «hele Åsgårdstrand» står bak den nye akevitten har entusiastene bak bestemt seg for å ha en smaksfinale 31. januar.


– Vi samler hundre venner og likesinnede til en smakstest for den aller siste topuch'en. Vi har tre smaksvarianter basert på pors som folk skal velge av. Den som får flest stemmer vil vi gå for. Det er den Det Norske Brenneri får bestillingsordre på, sier Helge Rognes.


– Og da blir det salg og skjenking etterpå.


– Modning, tapping og salgsapparatet må også på plass, så vi satser på lansering til sommeren av Aasgaard Strandakevitt, sier Helge Rognes.

Kommentarer til denne saken