Mer fra tegnerens hue

MESTERVERK: Anders Kaardahl med nytrykket av "Horten i hue" som han utgir i anledning byens 150-års jubileum. Han har forresten også laget byens offisielle jubileumslogo.

MESTERVERK: Anders Kaardahl med nytrykket av "Horten i hue" som han utgir i anledning byens 150-års jubileum. Han har forresten også laget byens offisielle jubileumslogo.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

HORTEN: Nye eiere av "Horten i hue"-plakaten kan glede seg over en påminnelse om gamle økenavn.

DEL

audun.bardsethgjengangeren.no
Billedkunstner Anders Kaardahl fra Horten oppfant et begrep da han ble ferdig med kjempetegningen "Horten i hue" i 1975. Nå trykkes den i spesialutgave i anledning Hortens 150-års jubileum, med bonus.
– Jeg samler på økenavn fra Horten, så har jeg plukket ut 150 stykker som er skrevet over himmelen på tegningen. Jeg har vel samlet omtrent 300 stykker totalt, og synes det er synd at de går tapt. Det skulle vært mange flere i samlingen, men de blir borte i takt med at folk blir borte med årene, sier Horten-tegneren.

Originaltegningen har fått sin plass i Lokalhistorisk Senter i Horten, der mange har spurt om det er mulig å kjøpe en kopi. Nå møter Kaardahl etterspørselen og har fått gjort nytrykk basert på originalen, som har gulnet litt.
Kaardahl bodde i Halden og hadde "friår" da tegningen ble til.
– Jeg dro flere turer til Horten mens jeg holdt på, og husker kemneren ikke godkjente fratrekk for fergebilletter og to esker fargeblyanter bare for én tegning. Han skjønte det når jeg tok med tegningen og viste ham, humrer Anders Kaardahl.
Han kaller verket en blanding av et rotete Horten-kart og dagbok.
– Det begynte under studietida i Oslo. Vi var mange fra Horten der, og det ble mye prat om Horten når vi møttes. Sånn begynte det. Mange slike Horten-historier er tegnet inn på kartet. Noen hus er ikke med på "kartet", fordi de ikke var så interessante, forklarer Kaardahl.

Han selger personlig nytrykkene fra Alfred Bergs smått legendariske butikk i Storgata fredag og lørdag. De vil også være tilgjengelige i bokhandelen og Lokalhistorisk senter.
– "Horten i hue" er jo blitt et begrep som følge av tegningen, det er jo hyggelig. Historiene bildet inneholder stemmer også godt med hva andre folk enn meg husker fra byen, viser det seg. Når det gjelder de 150 økenavnene jeg har føyd til, har jeg valgt vekk mange av de som er ganske grove. Men det vil vel være noen som blir fornærmet over det som står der, andre vil synes det er hyggelig, tror tegner Anders Kaardahl.

Artikkeltags