Kirken "flasser"

KIRKEN:
Nykirke kirke. FOTO: ANITA RØNNINGEN

KIRKEN: Nykirke kirke. FOTO: ANITA RØNNINGEN

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

– Den ser ikke pen ut nå, sier Gro Nilsen og ser ned på Nykirke kirken fra stuevinduet sitt.

DEL

Hun er ikke alene om å reagere på hvordan bygdas kirke ser ut nå.
Nykirke kirke er en middelaldersk steinkirke, som feiret sitt 800 års jubileum i 2000. De siste årene har veggene på bygdas kirke forfalt og veggene har slått sprekker. Kalk og murmørtel er flasset av og flere steder kan man se rett inn til mursteinene.

Bevilgninger

– Det vil bli gjort noe med dette, forsikrer kirkeverge Helge Svendsen. Han viser til at det er satt av to millioner fra kommunen til oppussing og vedlikehold av kirkene i Horten, Borre, Åsgårdstrand og på Nykirke. Dette er gjort på bakgunn av en tilstandsanalyse av de ulike kirkene som totalt sett beløper seg til 31 millioner kroner.

Prioriteringer

Den totale summen for Nykirke kirke er på 4 840 000 kroner.
– Dermed må vi prioritere det som er mest skadet, sier Svendsen. – Arbeidet som vil starte i begynnelsen av mai vil ta for seg tak, loft og rengjøring og vedlikehold av nordveggen. Taket er det mest prikære og vil derfor tas først.
Identitet
– Med to millioner neste år vil det utvendige, det mest synlige også bli gjort noe med, sier Svendsen. Betydningen av å ha en pen kirke kommer tydlig frem i samtalene mellom folk på Nykirke.
– Kirke og identitet er sterkt knyttet sammen i et bygdesamfunn. Kirken har noe med identitet å gjøre for både de som tror og de som ikke tror, presiserer Svendsen.
redaksjonengjengangeren.no

Artikkeltags