Alt håp er ute. Søknad om riving er sendt kommunen. De første beboerne har flyttet ut, og i mai kommer gravemaskinen. Fire leiligheter i Nygårdsløkka borettslag på nedsiden av Paletten i Åsgårdstrand blir slettet med jorda.
– En svært komplisert og mellom 10 og 15 år gammel sak har fått sin løsning. Forsikringsselskapet utbetaler erstatningen, sier disponent Rolf Mikaelsen i HBBL.
Flytter
– Jeg flytter ut over påske. En lite hyggelig sak. Men om et år er vi lovet å være tilbake på Nygårdsløkka i et helt nytt hus, sier Ragnhild Elisabeth Lie i Grev Wedels gate 38 A.
To av de fire leilighetene i nummer 38 står allerede tomme. :
– Jeg flytter ned i en bra leilighet ved stranda enn så lenge. Nå skal jeg bruke påsken til å pakke, sier Ragnhild Elisabeth Lie, en av de yngste beboerne i borettslag rett på oppsiden av Åsgårdstrand eldresenter. Hun får dekket alle utgiftene til flytting og midlertidig bosted.
På skøyter
– Jeg gikk på skøyter med barna mine på Nygårdsløkka. I myra lå det tre dammer før i tiden. Jeg husker det ble dumpet alt fra hageavfall til hvitevarer i dammene før det kom boliger her. Dessverre ble det gjort altfor dårlige grunnarbeider. Huset har sunket ned i myra, sier Ragnhild Elisabeth Lie, og viser fram et par skyvedører som står bom fast.
– Greit med nytt hus om et år?
– Ja. Men samtidig er dette hjemmet mitt. Folk i nummer 38 reagerer forskjellig. Selvsagt skulle jeg ha vært foruten denne historien, sier Ragnhild Elisabeth Lie.
Forsøkt mye
Nygårdsløkka borettslag sto ferdig til innflytting i 1992. Problemet med setninger viste seg tidlig:
– Mye er forsøkt, blant annet å blåse inn jekkemasse for å stabilisere grunnen. Entreprenøren driver ikke lenger. Til slutt ble det oppnevnt en skjønnsrett. Anbefalingen ble å rive hele bygget for så å sette opp et nytt hus. Jeg ser på dette som en dramatisk sak. Men jeg mener vi har kommet fram til en veldig bra løsning. Om et år har beboerne helt nye hjem, sier Rolf Mikaelsen i HBBL.

En gang kom jeg meg ikke ut fra kjøkkenet igjen. Skyvedøra sto bom fast.
Beboer Ragnhild Elisabeth Lie.