– Jeg er heldig. Jeg har mistet mye, men jeg er i live, og familien min er trygg selv om vi ikke er samlet. Men det finnes mange som ikke er like heldige, sier asylsøker Amir Kanaan.

23. oktober er det tid for årets aksjon. Fylkets rodeledere har nå hatt møte med representanter fra Røde Kors, kommunen, og fylkesaksjonsleder Line Vettestad for informasjon og planleggingen av den store dagen.

– Vi er ikke tall, vi er mennesker

Flyktningen Amir Kanaan var også til stede for å dele sin historie med forsamlingen.

– Flyktninghistorien min begynte 26 år før jeg ble født, sier han.

Kanaan er opprinnelig palestinsk flyktning. Familien etablerte seg og startet et liv i Syria. Da følelsen av tilhørighet endelig hadde begynt å slå rot, ble familien drevet på flukt igjen i 2011.

I april 2016 kom Kanaan til Norge, men måtte etterlate seg kone og to barn i trygge omgivelser i et annet land,

– Vi er ikke tall, vi er mennesker, som dere. Med følelser, minner, tanker og familier, sier han.

les også: – Bli med på giverstafett 

Av 100.000 bøssebærere skal 3.000 besøke husstander rundt om i Vestfold. Fylkesaksjonsleder Vettestad understreker enkeltmenneskets rolle i aksjonen.

– Halvparten av fjorårets midler kom fra bøssene. Hvis vi trekker fra bidragene fra staten og næringslivet, bidro enkeltmennesker med to tredjedeler av den totale summen.

Nødhjelp

Midlene som samles inn skal gå til Røde Kors, som fordeler pengene på ti forskjellige land, med Syria som hovedmål.

– Temaet om å hjelpe folk i krig og konflikt tror jeg mange har forståelse for. Det blir hovedsakelig nødhjelp i form av medisiner, mat og vann, forteller Vettestad som har store forventninger.

Ti prosent av innsamlingsbeløpet skal bli igjen i Norge for i tilby flyktningeguider, helsehjelp for papirløse og oppsporingstjeneste for savnede personer til de norske asylmottakene.

 

Kommunale grep

Formannskapet vedtok på mandag å øke det kommunale tilskuddet til TV-aksjonen fra 1 korne pr. innbygger til 1.50. Tillegget utgjør cirka 13.500 kroner.

– Vi har allerede begynt rekrutteringen kommunalt. Første steg er å kontakte de som var bøssebærere i fjor, og å oppfordre Røde Kors medlemmer, forteller Vettestad.

– Jeg tror folk er redde for at bøssebæringen er mye jobb, men det stemmer ikke. To timer på en søndag på en utvalgt rode. Jeg håper vi kan sette rekorder i år, sier hun.

Sjekk disse: Turistsjefen reddet julemarkedet

Har du én time i uka å avse?