Kjære leser!

De siste ukene har du lært oss i Gjengangeren mye. Det er fire uker siden styret i Gjengangeren vedtok å redusere antall papirutgivelser i uka fra seks til fire. I dagene og ukene siden har vi fått bekreftet at engasjementet er stort for lokale nyheter, og at forholdet til Gjengangeren er sterkt. Den mest tydelige effekten av utviklingen vi nå går gjennom, er at antallet digitale lesere av Gjengangeren skyter i været.

Du krever påfyll av nyheter døgnet rundt og du leser dem på skjerm. Det skal du få. Du leser også papiravisa. Den skal du fortsatt få, men altså litt sjeldnere enn før. Slik får vi mer tid til å gi deg flere nyheter. Uten å øke prisen på abonnementet. Prisen blir heller ikke redusert. Vi har fått mange henvendelser om dette, men prislappen er ikke knyttet til papirvekta. Du betaler for nyhetene og de blir det flere av. Ikke færre.

Dette er digitalisering. Du tar i bruk ny teknologi og endrer vaner. Du krever at vi utvikler oss i samme takt. Vi må lage flere nyheter og publisere dem løpende. Det krever at vi omdisponerer ressursene i digital retning; Derfor blir det færre papiraviser. Når vi bruker mindre tid på å lage papiraviser, og litt mindre penger på avispapir og avisbud, blir det mer tid og ressurser til å finne de beste fortellingene om Horten. Vi prioriterer journalistikken.

Digitaliseringen er en samfunnsutvikling som har endret hvordan du handler varer, betaler regninger, fotograferer, hører på musikk og kjører bil. Alt er sammenkoblet, påskrudd og oppdateres løpende. Samtidig er de såkalt gamle løsningene fortsatt i bruk. Vi handler i butikken, går i banken, bruker fotoapparat og lytter til LP-plater. Men mindre enn før. Mer og mer foregår via mobile skjermer, mindre og mindre personlig oppmøte og fysisk format.

Slik er det også med lesing av nyheter. Skjermbruken øker kraftig, mens papirbruken synker. De aller fleste av våre lesere bruker begge deler. Flesteparten av leserhenvendelsene vi har hatt etter vedtaket om færre papiraviser, handler om digitalisering: Våre lesere registrerer seg som digitale brukere, og driver utviklingen videre. Aldri har vi hatt flere digitale lesere av Gjengangeren, og aldri har så mange fulgt nyhetsbildet i Horten så tett som nå.

Du kan møte oss i kjøpesenteret Torvgården i Horten idag, lørdag, klokka 11-14, for å få hjelp til å få full digital tilgang til Gjengangeren.

Førstkommende tirsdag er første dag i manns minne uten papirutgave av Gjengangeren. Og fredag neste uke kommer den nye helgeavisa, ekstra tykk og full av godsakene du hittil har vært vant til å finne i postkassa på lørdag: Anders Kaardahls tegning, Kurt Austs kviss, lokalhistoriske sider, kryssord og en solid dose av siste nytt fra byen og distriktet som vi alle har et kjærlighetsforhold til. Vi tør love en sterkere nyhetsdekning enn noen sinne, og til de som fortsatt kun leser papiravisa: Alt kommer på trykk også, du går ikke glipp av noe (men som abonnent har du gratis tilgang til alt vårt digitale innhold).

Utviklingen er spennende. Leserne og lokalavisa bryter nytt, digitalt land i takt med resten av samfunnet. For eksempel: Hver lørdag utgir vi et nytt, hel-digitalt magasin på nettsida. Denne ukas utgave handler om fotballklubben Ørn og seriestart. Hver lørdag framover utgir vi et nytt digitalmagasin.

Ja, du vil få litt mindre papiravis heretter. Men mye mer lokalavis.

Du betaler for nyhetene og de blir det flere av. Ikke færre.