[LANDET RUNDT / ÅS AVIS]: Ås-student Stine Marie Nilsen (23) har en sak hun brenner spesielt for.

– Jeg har mistet familiemedlemmer og venner gjennom årene til kreft, så kampen mot sykdommen er en sak som står hjertet mitt veldig nær, sier hun til Ås Avis.

Som studenter flest, har hun ikke flust med penger å bidra med i form av rene donasjoner. Men er det noe hun har, så er det langt hår.

– Jeg har selv merket hvor stor del av identiteten min håret mitt har blitt, og jeg har også tenkt på de som mister den delen av identiteten sin på grunn av kreft, sier hun.

Dermed kom ideen om å bruke håret til å samle inn penger til kreftsaken.

– Jeg tenkte på å sette delmål og samle inn litt etter litt, men så snakket jeg med moren min om saken og hun kom med et forslag. Hvorfor ikke starte en aksjon på nett?

– Jeg synes det er en ryddig og seriøs måte å gjøre dette på, sier Stine Marie. 16. oktober åpnet hun derfor en innsamling på kreftforeningen.no sine nettsider.

«Hårete» mål

Hun planlegger å holde innsamlingen gående til 16. desember. Hvor mye av lokkene hennes som forsvinner er opp til andre.

– Håret er 60 cm langt fra hårfestet i nakken, men jeg må nok klippe bort rundt 10 cm av tuppene før det egner seg for donasjon, så jeg har rundt 45 cm å ta av til donasjon, forteller hun.

Og donasjonsmålet hun har satt seg kan kanskje kalles «hårete»: 75.000 kroner.

– Hvis jeg klarer å samle inn 5.000 kr klipper jeg av 25 cm av håret mitt. Når jeg 25.000 kr klipper jeg av 35 cm, og hvis vi klarer 75.000 kr, klipper jeg av 45 cm.

– Uansett om jeg når målet eller ikke så er det verdt det. Det er penger som går til kreftsaken som ellers ikke hadde kommet inn, sier hun til Ås Avis.

Håret Stine Marie donerer går til Apollo hårsenter, som hjelper folk som har mistet håret, bla. på grunn av kreft. Senteret tar imot naturlig og ubehandlet hår fra hårdonorer, som brukes til å lage parykker og hårdeler til de som har behov for hårerstatning.

Overveldende respons

Stine Marie er sisteårsstudent på bachelor-studiet i biologi ved NMBU og har fått overveldende mange positive tilbakemeldinger fra sine medstudenter.

– De sier det er kult og tøft gjort av meg. Mange sier de kommer til å legge inn en donasjon når pengene fra Statens lånekasse kommer neste uke, ler Stine Marie.

Hun hevder hun ikke gruer seg til de lange lokkene faller. Seansen skal til og med vises på nett.

– Jeg tenker på å streame hårklippingen, som kommer til å skje et sted i Ås. Jeg har ikke bestemt akkurat hvor ennå, forteller hun til Ås Avis.

Fram til 16. desember er det mulig å følge framdriften i innsamlingen til Stine Marie, samt donere penger til aksjonen på denne siden til Kreftforeningen