Arkivfoto

Arkivfoto

Lagbyggeren fra Nykirke

– Det er berikelse å være med i en klubb – og bo i ei bygd – hvor så mange bidrar til fellesskapet. Du kan vel si at lagånd og dugnad er mine desiderte favoritt-ord.
Publisert
DEL
– Det er berikelse å være med i en klubb – og bo i ei bygd – hvor så mange bidrar til fellesskapet. Du kan vel si at lagånd og dugnad er mine desiderte favoritt-ord.

Vidar Bugge-Hansen er nettopp utnevnt til æresmedlem i Nykirke IF, og sist uke ble han også tildelt Norges Fotballforbunds honorære lederstipend for lang og tro tjeneste som lagbygger og ressursperson for Nykirke-bygdas driftige fotballag. Og ikke minst som initiativtaker til den unike Ynglingecupen, som i år skal arrangeres for 15. gang.

Smart oppvekst

– Begge utmerkelsene kom like overraskende, påstår den 58-årige læreren, som også er reisende i lagbygging i sitt virke som konsulent og prosjektleder i skoleverket.

– Jeg har vært med på å utarbeide et opplegg der vi overfører positivitet og samarbeidsånd fra idrett og bedriftsliv til skoleklasser, forklarer Vidar Bugge-Hansen. – I sju år har jeg vært frikjøpt fra undervisning i Re kommune for å stelle med prosjektet «Smart oppvekst». De fem bokstavene i ordet «smart» står for Styrke, Medvirkning, Anerkjennelse, Relasjoner og Trening – og poenget er nettopp at elevene skal få trening i å omgås med hverandre og med andre i skolesamfunnet på en positiv måte. Det handler om samarbeid og relasjonsbygging. Det er ideer som fungerer godt i idrettslag og i bedrifter med suksess, og på skolene i Re merker vi resultatene tydelig. Vi opplever mer trivsel, mindre mobbing og bedre resultater i de nasjonale prøvene. Før lå skolene i Ramnes og Våle langt etter både landsgjennomsnitt og Vestfold-nivå, men nå er vi faktisk helt på topp i fylket, forteller Bugge-Hansen med oppglødd iver.

Resultatene har da også vært så oppsiktsvekkende at den driftige lagbyggerens ideer er adoptert av skoler over hele landet, og også i Horten er «Smart oppvekst» nå en del av den pedagogiske hverdagen. Bugge-Hansen reiser rundt og foredrar og motiverer.

CUP-GENERAL: Vidar Bugge-Hansen var initiativtager til Ynglingecupen, som i år arrangeres for 15. gang. – En annerledes fotball-turnering – der tautrekking og velklingende kamprop er vel så viktig som fotballen, sier cup-generalen.  I alt har den populære cupen generert over 1 million kroner til anleggene på Sletta.

CUP-GENERAL: Vidar Bugge-Hansen var initiativtager til Ynglingecupen, som i år arrangeres for 15. gang. – En annerledes fotball-turnering – der tautrekking og velklingende kamprop er vel så viktig som fotballen, sier cup-generalen. I alt har den populære cupen generert over 1 million kroner til anleggene på Sletta. Foto:

Fotball på Sletta

– Nils Arne Eggen og hans go’fot-teori har vært min viktigste inspirasjonskilde, innrømmer Vidar Bugge-Hansen, som selv aldri ble noen stor fotballspiller.

– Som alle ekte kattnæglingær spilte jeg jo fotball på Sletta så fort det dukket opp gule grass-flekker under islaget, og jeg husker jeg debuterte på Eikensletta i en kamp i Gjengangerens løkkeserie. Kjell Hagberg var trener for oss, og han fylte sin lille Ford Cortina med småvokste fotballspillere til langt over lastelinja, når sant skal sies. Selv ble jeg for treg og dårlig teknisk til å få tillit ute på banen. Jeg ble plassert i mål–og der ble jeg. Det ble etter hvert noen sesonger også på Nykirkes A-lag i 5. og 6. divisjon, men en ryggskade gjorde at knebeskyttere og keeperhansker måtte pakkes ned for godt.

Hjembygda kallet

Og dermed ble det trener-oppdrag og administrative jobber for den unge gårdbrukersønnen, som tok sin lærerutdannelse på Notodden, hvor han for øvrig også bidro som trener for unge telemarkinger i tradisjonsrike Snøgg.

– Men hjembygda kallet?

– Jeg fikk fast jobb på Botne skole, og dermed var det klart for retur til fedrene-gården på Nykirke, gliser Vidar Bugge-Hansen.

I fotballgruppa på Nykirke IF tok Vidar fatt på en 15-årig trenerkarrière, samtidig som han kastet seg inn i klubbens administrative virke og sosiale liv med stor iver og glød.

I alt har han sittet som styreleder i seks år, og i ytterligere ti år har han hatt andre styreverv. Og i tillegg kommer naturligvis et ukjent antall dugnadstimer på den legendariske Sletta.

En bygd med ildsjeler

– Nykirke IF er blitt en livsstil, innrømmer Vidar Bugge-Hansen.–På Nykirke er det sånn at du har to muligheter: Enten er du med for fullt–eller så står du på sidelinja og heier. Bygda og klubben er velsignet fri for nederlag-tippende skeptikere. Det finnes ikke den utfordring som ikke lar seg løse ved dugnad og felles innsats.

Dugnaden på Nykirke har i løpet av de siste årene resultert i en ballbinge, kommunenes eneste fotballhall og et nytt klubbhus i to etasjer. Til sammen et anlegg til 18 millioner kroner.

– Og jeg tror nok omtrent halvparten av verdiene er skapt av en ivrig gjeng med ildsjeler, sier Vidar Bugge-Hansen, som med rette er stolt av dugnadsgjengen.

Ynglingecupen har også gitt viktige økonomiske innsprøytninger til opprustningen av idrettsanlegget bak brannstasjonen på Nykirke. Vidar Bugge-Hansen var initiativtakeren til den spesielle og stadig mer populære fotballcupen for barn.

Vil være «bondsk»

– Vi var en gjeng som satte oss ned til det som i våre dager heter «idémyldring». Vi ønsket å arrangere en fotballcup som kunne gjenspeile bygdas særpreg. Vi spiller bevisst på det litt «bondske», smiler Vidar Bugge Hansen.

– Ynglingecupen så dagens lys i 2003, og 10. juni står drøyt 100 frivillige klare for å arrangere cupen for 15. gang.–Aktivitetene mellom kampene omfatter hopping i høy, tautrekking, rideturer og traktorkjøring. Påmeldingene har allerede begynt å strømme på, men vi må sette strek ved 120 lag.

– Da har dere ikke høy til flere?

– Det er nok andre ting det står på, for i år skal vi også introdusere 3-erfotball for flere av de yngste klassene. Det blir kamper mot små mål uten keeper i en binge med vant. Det gir mye ballkontakt og vil øke følelsen av delaktighet, spår Ynglinge-generalen.

Fellesskap

– Du har aldri forsøkt å sette deg i godstolen etter arbeidstid og la Nykirke IF seile sin egen bedagelige sjø?

– Nå tror jeg nok Nykirke IF ville klart seg gjennom all slags vær uten meg, men jeg må innrømme at jeg har vanskelig for å tenke meg et liv uten fellesskapsfølelsen som skapes gjennom klubben. Jeg får langt mer enn jeg gir–og det er deilig å være med i en klubb der de sportslige ambisjonene aldri tar overhånd. Nykirke er en klubb som ikke først og fremst skal skape fotballspillere, men der vi bygger mennesker–gjennom samhold, samarbeid og teambygging, sier Vidar Bugge-Hansen.

Artikkeltags