I Holtandalen, som mange andre steder, gikk overvann- og kloakkrør, gjennom samme kum. Når det regnet som verst, var faren for fri flyt akutt. Det fikk ikke minst de som bor på det laveste midt i Holtandalen fått erfare, når illeluktende kloakkvann kom opp sluket i kjelleren.

I noen kummer var også rør til drikkevann lagt inn, uten at det gjorde situasjonen noe bedre.

De nye kummene har bedre hydraulikk. Vanner sklir hurtig gjennom, uten noen vinkler som kan bremse vanngjennomstrømningen, med retning renseanlegget på Kjølhalstien.

LES OGSÅ: Bare rør: Kommunen har signert avtaler for ti millioner – heldigvis vil du ikke merke noe til jobben som skal gjøres

60 år gammelt rørsystem

Å bytte ut alle kummene fra 1958 er ikke gjort på en sommer, men Horten kommune begynner å se slutten på oppdragene i Holtandalen. Overingeniør Tore Kristiansen i Horten kommunes tekniske avdeling får færre klager på oversvømmelser etter hvert som de gamle kummene blir byttet ut. Denne vinteren er 10 kummer byttet ut. 20 kummer gjenstår.

Vi har holdt på siden slutten av 90-tallet. Det var på høy tid. Betongen i de gamle kummene var i ferd med å smuldre opp. At noen hadde sprekker allerede da de ble lagt ned, skal en ikke se bort fra, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Her stenger kommunen flere veier

Huseiere får beskjed

Hvis de ser private stikkledninger som er i dårlig forfatning, får huseieren beskjed om det. Kommunen kan ikke pålegge noen å bytte rørene, så framt det ikke er lekkasjer på nettet.

Denne uka er det kummen øverst i Grønligata og i Thv. Bugges gata som graves opp. Når arbeidet er utført får beboerne i H. B. Haraldsens gate et varsel på SMS at det er deres tur.