– Dette er ytterst sjelden i Vestfold

FLØY I NETTET: Ringmerker Bjørn Gokstad Thorsen fikk en svært sjelden art i nettet tirsdag ettermiddag. Den holder vanligvis til i Sibir eller Sørøst-Europa.

FLØY I NETTET: Ringmerker Bjørn Gokstad Thorsen fikk en svært sjelden art i nettet tirsdag ettermiddag. Den holder vanligvis til i Sibir eller Sørøst-Europa. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdag fløy en aldri så liten fuglesensasjon i nettet til en ringmerker på Gjekstad i Sandefjord.

DEL

(Sandefjords Blad) Bjørn Gokstad Thorsen er en ivrig fugletitter. Han driver også med ringmerking av fugler hjemme i Blåsteinveien på Gjekstad.

Tirsdag ettermiddag hadde han satt opp nettet som fanger fugler. Han fanget og merket noen gulspurver, en art som ikke er helt uvanlig.

– Men så, klokka halv fire på ettermiddagen, så henger den der i nettet. Jeg tenkte «er det mulig?!». Og jaggu var det det, forteller Thorsen.

Og hva var det? Jo, en hvithodespurv. At den er sjelden på disse kanter, er det ingen tvil om.

Bare sett én gang tidligere

Thorsen, som har sett de fleste fugler som finnes i Norge, hadde tidligere ikke sett arten han nå ringmerket. Han måtte slå opp i fuglebøker for å finne ut mer om arten.

– Den er merket med «sjelden» og tre stjerner. Det vil si at den er ytterst ytterst sjelden. Den er innom Norge kanskje bare hvert tiende år, forteller den fugleinteresserte mannen.

I databasen over artsobservasjoner for Norge – artsobservasjoner.no – finner vi ut at hvithodespurven bare er sett en eneste gang tidligere. Det var på Mølen i oktober 1987, altså for 30 år siden.

Hvithodespurven hekker vanligvis i Sibir, øst for Uralfjellene. Om vinteren kan noen trekke til de sørøstligste delene av Europa. Men det er veldig sjelden den er å finne i Vest-Europa.

Ikke en hybrid

I løpet av ettermiddagen kom det en håndfull fugleinteresserte venner innom for å se den sjeldne gjesten.

Hvithodespurven er kjent for at den kan blande seg med gulspurver. Da kalles den en hybrid. Spørsmålet de derfor stilte seg på Gjekstad var om den de hadde funnet var en renraset hvithodespurv.

– Denne er så ren som den kan få blitt. Vi er 120 prosent sikre, forteller Thorsen.

Nå har fuglen fløyet videre, med en fersk metallring rundt det ene beinet.

– Det skal bli veldig spennende å se om den blir fanget inn et annet sted i verden, sier han som merket den.

De siste to åra har hvithodespurven blitt observert jevnlig på flere steder i Vest-Agder og oppover kysten mot Nordland. Før dette var den en langt sjeldnere gjest også i de områdene.

Hvithodespurv

  • Fugleart i buskspurvfamilien.
  • Litt større enn en gråspurv.
  • Hekker i Øst-Russland og Sibir.
  • Observert én gang tidligere i Vestfold. Det var på Mølen i oktober 1987.
  • Kilde: Store Norske leksikon, artsobservasjoner.no

Les også: Da ryktet gikk, fylte det seg raskt opp her

Artikkeltags