Frosk sang om palestinerne på 70-tallet

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

HORTEN: I 1976, for over 30 år siden, sang den lokale sang- og musikkgruppa Frosk om den brennhete konflikten i Palestina.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Palestinernes møte med den israelske invasjonen – og den langvarige okkupasjonen – dominerer igjen det store nyhetsbildet. Sånn har det vært mange, mange ganger tidligere, ikke minst på 60- og 70-tallet. Da var det også store demonstrasjonstog og sang og musikk til støtte for palestinernes sak. Den lokale gruppa Frosk var en viktig del av det bildet.
– Palestinasaken var en betydelig del av det politiske dagliglivet også da vi holdt på. Med mye sang, flagg, skjerf og protestmarsjer, sier Alf Henriksen.
Han skrev teksten til sangen "Palestina" som var med på Frosk-LP"en "Kråker i lufta". Tom Reksjø lagde melodien, som til så mange andre Frosk-låter, mens Sissel Hagen sang låten på plata og under en god del konserter landet rundt.
"Palestina" var en tung politisk sang og ble nok sånn sett på langt nær like populær som låter som "Per Silla", "Stev", "Onkel Skrue" og "Direktøren", som den dag blir sunget i utallige sosiale tilstelninger. Men den var og er aktuell.

– Noe har nok uansett forandret seg siden `76, sier Henriksen.
– Den gang dreide det seg om å få til en fellesstat, noe vi også sang om. En felles stat for jøder og palestinere uten innblanding fra andre.
– I dag snakker vi om to selvstendige stater, begge innenfor trygge grenser med gjensidig respekt.
For øvrig er retorikken omtrent den samme, om okkupasjon og imperialisme, undertrykkelse og flyktningleirer. Og et undertrykt palestinsk folk på stadig flukt fra israelsk terror og krigføring.

– Konflikten er der ennå, etter tiår på tiår med så mye vondt, sier Henriksen.
– Derfor er det også så viktig at vi holder fokus på det som skjer i Midtøsten. Så får vi håpe at et ny president i USA, denne Obama, kan klare å få til noe nytt. At Israel blir styrt til forhandlingsbordet og forhandlinger med Hamas. Sånn sett kan kanskje palestinernes en eller annen gang få sin rettmessige stat.
Og sangen til Frosk lever helt sikkert videre, kanskje et lokalt band henter opp tekst og toner igjen. For Frosk selv, de får vi vel ikke høre en gang til, eller.....

Artikkeltags