Forsvaret river på KJV og Østøya

BLIR BORTE: I mars starter rivingen av denne store bunkeren rett ved Kanalbrua inne på Karljohansvern. Området vil bli omgjort til en park. FOTO: JAN BROMS

BLIR BORTE: I mars starter rivingen av denne store bunkeren rett ved Kanalbrua inne på Karljohansvern. Området vil bli omgjort til en park. FOTO: JAN BROMS

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Forsvaret har ikke lenger behov for ni bygg og anlegg. Det betyr riving.

DEL

Forsvarsbygg har sendt inn søknad til kommunen om rivetillatelse for en minekai, et verksted, et minemagasin og seks bunkere.
Åtte av anleggene ligger på Østøya. På Karljohansvern vil den store sambandsbunkeren rett ved kanalbrua forsvinne. Den er som et lite landemerke på KJV med de store antennene på taket.


– Vi kommer til å starte med rivingen av minekaia på Østøya. Denne kaia er i dårlig forfatning, og vi vil få den bort før det skjer en ulykke, forteller Trond Norby i Forsvarsbygg.


– Noen vil kanskje mene at det er vemodig at anleggene forsvinner. De har hatt sin plass og sin betydning i Forsvaret. Vi kan selvsagt ikke ta vare på alt. De anleggene vi nå skal rive, har liten verneverdi, og anleggene er ikke omfattet av fredningen på Karljohansvern. Riksantikvaren støtter planene om riving, forteller Trond Nordby.


Den store sambandsbunkeren på Karljohansvern ble satt opp under andre verdenskrig. Det betyr en gang mellom 1940 og 1945. Det største bygget på Østøya som nå blir borte, er et minemagasin som sto ferdig i 1938. De fem ammo-bunkerne er alle mindre byggverk som fra oversiden ser ut som steinrøyser. Bunkerne ble laget en gang i løpet av andre verdenskrig.


– I vinter vil vi også gå løs på sambandsbunkeren på KJV. Jobben blir omfattende ettersom gulvet i betong har en tjukkelse på mellom tre og fire meter. Veggene i betong er på cirka to meter. Rommene i denne bunkeren er små og takhøyden lav. Bygget egner seg derfor i liten grad til annen virksomhet. Vi kommer til å rive, og så skal vi planenere ut området til park. Ren knust betong etter rivingen skal vi bruke til oppfylling av tomta som underlag for parkarbeidene på toppen. Sambandsbunkeren ligger midt i synsfeltet når du svinger inn på KJV, og denne bunkeren gir vel ikke det beste førsteinntrykket av dette flotte området, forklarer Trond Nordby i Forsvarsbygg.


– På Østøya har vi også et behov for å rydde opp. Bunkerne vil bli sanert fortløpende i løpet av året. Også på Østøya vil vi rydde skikkelig opp, sier Trond Norby.
Det nedlagte fjellanlegget i Baggerødåsen med inngang fra Wistings vei blir også borte.

 

Artikkeltags