Gå til sidens hovedinnhold

Støvprøver viser miljøgifter i norske hjem

Artikkelen er over 3 år gammel

Støv fra vanlige norske hjem inneholder en lang rekke miljøgifter, ifølge en ny rapport fra Miljødirektoratet.

(Tønsbergs Blad)

På oppdrag fra Miljødepartementet har Norsk institutt for luftforskning (NILU) tatt prøver av støv fra ti norske husstander. Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, sier resultatene av støvprøvene er tankevekkende.

– Analysene viser at støvpartiklene inneholder mange miljøgifter vi jobber aktivt med å bli kvitt fordi de kan ha både miljø- og helseskadelige egenskaper, sier Hambro.

Miljødirektoratet skriver i en pressemelding at det som utgjør en helse- og miljøtrussel, vanligvis er den totale belastningen av miljøgifter fra mange kilder.

Miljøverstinger

Konsulentselskapet COWI har i en annen undersøkelse tatt støvprøver fra et hotell og en møbelbutikk. Der ble det også funnet flere miljøverstinger, sier Hambro. Også i tidligere undersøkelser fra Folkehelseinstituttet er det oppdaget stoffer i husstøv som kan være helseskadelige.

Funnene i rapporten, som presenteres mandag, er en del av Miljødirektoratets screeningprogram som går ut på å lete etter miljøgifter på nye steder. Resultatene brukes blant annet som dokumentasjon i arbeidet for å sikre strengere internasjonale reguleringer.

I husstøvet er det blant annet funnet stoffer som stammer fra personlige pleieprodukter og kosmetikk, noen fra plastprodukter og andre fra stoffer som blant annet brukes i allværsjakker og kjøkkenutstyr.

– Alle disse er verstingstoffer som er eller er på vei til å bli regulert internasjonalt, sier Hambro.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.