Slik ser det ut i Oslofjorden

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Skipsvrak og annet søppel forårsaker store skader på dyrelivet i Oslofjorden.

DEL

Fredrik Myhre i Hjelp Havets Haier er bekymret over hvordan det ser ut på havets bunn i Oslofjorden. Den erfarne dykkeren har vært flere steder i den mørke fjorden og sett på ulike skipsvrak og annet søppel som ligger på bunnen av den flotte fjorden.

– Havet flommer over av søppel, og det er tydelig at det eksisterer en «ute av syne, ute av sinn»-holdning hos mange av innbyggerne rundt Oslofjorden, sier Myhre.

Store skader

Dykkere fra organisasjonene «Hjelp Havets Haier» og «Project Baseline» er rystet over at havbunnen er full av søppel som truer dyrelivet i havet.

Etter en dykkertur utenfor Steilene i Nesodden kommune oppdaget dykkerne flere kritikkverdige forhold.

– Havbunnen er tidvis nærmest helt dekket av søppel. Søppel som forårsaker mange skader på både det lokale og regionale dyrelivet – og høyst sannsynlig også oss mennesker, sier Myhre.

Stefan Ogden i Project Baseline supplerer.

– Det virker som om mye av det søppelet vi ser på havbunnen rundt om, har havnet der ene og alene på grunn av folks likegyldighet. Jeg tror det er mange som ikke tenker på at det de kaster, eller mister, i havet kan få store konsekvenser for dyrelivet som finnes her, sier Ogden.

Båtsyndere

På havbunnen ved Steilene fant dykkerne alt fra «småting» som plastposer, fiskesnører og ølbokser til mer spesielle ting som høytrykkspylere, solcellepanel og toalettskåler. Funnene indikerer at fiske- og annen båtaktivitet kan være hovedkilden til den marine forsøplingen i området.

Flere båtvrak preger også området.

– Årlig dør over en million sjøfugl, 100.000 sjøpattedyr og et ukjent antall fisk og virvelløse dyr av søppel i havet. Så sent som i mars i år ble en ti meter lang spermhval funnet død på en strand i Spania. Mageinnholdet viste 17 kg med plast – og er antatt å være grunnen til at hvalen døde. Fra forskning i Norge vet vi blant annet at sjøfugl også har betydelige mengder plast i magen, forteller Myhre.

Pengehjelp

Den engasjerte dykkerduoen roper nå om hjelp til å rydde opp i norsk farvann.

– Det må settes av penger til å rydde opp i slike områder. Søppelet må hentes opp – og ikke minst må det sikres at ikke nytt avfall finner veien ned til havbunnen. Opplysning av folk som ferdes ved sjøen og bøter som svir for de som driver med miljøkriminalitet, vil være viktige deler av løsningen på problemet, sier Myhre og håper dette er noe den nye regjeringen vil se på.

Artikkeltags