– Vi har ikke bestemt oss for navn ennå, men et forslag er «Horten for alle», forteller Cathrine Eriksen.

Det var hun som, like før sommerferien, fikk ideen lom å stifte en forening.

– Jeg tok kontakt med Angela. Vi arrangerte et møte, og inviterte folk vi tenkte kunne være interesserte. Vi er jo begge i dette miljøet fra før. Vi kom fram til at vi vil jobbe med ideen. Mange i Horten er engasjerte, og vil skape samhold i kommunen. Her får de en møteplass og muligheten til å bli kjent. Vi skal ha det hyggelig sammen uten at det blir kunstig, informerer Eriksen, som også jobber som daglig leder i Frivilligsentralen.

LES OGSÅ: Har du noen gamle klær liggende? Da vil Falk ha dem

Uformelt

Van Rheen driver tiltaket Flykningvenn, og har bidratt til flere suksesshistorier med integrering. Ifølge henne er det viktig å snakke sammen og bryte fordommer.

– Foreningen skal tilby et bredt spekter med aktiviteter, alt etter hva medlemmene ønsker. Dessuten fokuserer vi på å lage en uformell setting. Vi skal prate og kose oss, samtidig får de som lærer norsk mulighet til å praktisere språket. Det er ikke lett å være ny i landet. Mange lærer norsk på skolen, men når de kommer hjem har de ingen å bruke språket med, sier Van Rheen.

Aktivitetene er ikke bestemt ennå, Eriksen og Van Rheen ønsker valgfrihet for medlemmene.

– Alle kan komme med forslag, også velger vi på en demokratisk måte.

Van Rheen har allerede noen ideer; kinokveld, middag, dans. I tillegg vil de bruke av fritidstilbudene som finnes i Horten. 

Foreningen har ennå ingen leder, men Eriksen forteller at mange har meldt interesse.

Åpenhet

– Vi skal fremme kulturforståelse. Når du blir kjent med mennesker fra andre kulturer er det ikke så lett å sette dem i bås. Vi vil skape en dialog, og kulturutveksling på en ufarlig arena. Det motvirker ekstremisme, forklarer Van Rheen.

LES OGSÅ: Fikk tre av barna hjem til jul

Ønsket er at Horten skal stå fram som et godt eksempel for integrering i Norge. Eriksen tror på tiltaket.

– Dette er rett og slett en inkluderings-forening for alle i kommunen. Det store målet er å få folk til å føle seg inkludert, og for å få til det må vi tenke i nye baner. Se til Nykirke for eksempel, der drar de ut og ønsker alle innflyttere velkommen. Lite kan gjøre stor forskjell. Etter det jeg har erfart er inkludering en enkel greie. Nyinnflytterne vil ofte snakke, men vi må ta kontakt. Vi liker å tro at vi er åpne, men er vi egentlig det, spør Eriksen.

– Det er så mange spennende historier og mennesker å bli kjent med.

Grillfest

I midten av denne måneden blir det grillfest, og foreningen etableres offisielt.

– Alle kan komme. Vi har allerede en liten kjernegruppe, men vi ønsker å utvide og få med oss flere. Det koster ingenting å delta. Ta kontakt med oss, oppfordrer Eriksen.