Et løft for Åsgårdstrand kirke

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

ÅSGÅRDSTRAND: Mannsterk innsats og god tid må til for å fjerne råtne kirkevinduer. Om en ukes tid gjenåpner en ny og bedre kirke i badebyen.

DEL

I går ble det siste av seks vinduer i Åsgårdstrand kirke skiftet ut. Vinduene stammer fra byggeåret 1969 og var hardt angrepet av råte.
– Størrelsen, en ganger fire og en halv meter, gjør dem uhåndterlige, forklarer Viggo Weseth etter det siste løftet. Han er fornøyd med at ingen av de seks vinduene har fått så mye som en sprekk under demonteringen. Glasset er åtte millimeter tykt i to lag. Ett vindu veier 160 kilo.
– De nye vinduene har tynnere men bedre glass. Vi oppdaterer til dagens teknologi, sier prosjektleder Per Skaflem, som er arkitekt fra Castor Kompetanse.
De gamle vinduene behandles som spesialavfall. Gummiforseglingen mellom lagene med glass, inneholder det miljøskadelige stoffet PCB.
500.000 kroner
De nye vinduene har stålbeslag til beskyttelse mot fukten som tok knekken på de gamle vinduene.
– Dette er hovedpoenget med rehabiliteringen av kirkene våre: I tillegg til å montere nytt, fjerner vi årsaken til at det gamle ble ødelagt. Vi bygger for framtiden, sier kirkeverge Randi Moskvil Letmolie i Horten kommune.
Åsgårdstrands del av kirkerehab-potten er i år på omkring en halv million kroner. Vinduene er det mest synlige, men andre farer lurer.
– Armeringsjernet i muren er ikke rustfrie. Det trekker til seg vann og gjør at fugene blir presset ut. Det er brukt armering på omtrent hver sjuende mursteinsrekke. Vi vil skjære ut fugene og erstatte mørtel og jern, forteller Per Skaflem.
Høytsittende
– Kirkens to nødutganger skal skiftes ut. De skal bli bredere. I tillegg er dørene i dårlig skikk etter mange år i vær og vind. I tillegg ligger det armeringsjern i mursteinsrekka over døra, som gir fuktighet og råte i dørene, informerer Randi Moskvil Letmolie.
Innendørs går det også mot lysere tider, bokstavelig talt. 12 meter over menigheten monteres et lyssystem som fjernstyres.
– En av våre medarbeidere er sendt på kurs i personløfting, slik at vi kan vedlikeholde anlegget, opplyser kirkevergen.
Rehabiliteringsarbeidet i Åsgårdstrand kirke gjøres av Tønsberg-entrepenør Borge & Borge i samarbeid med murerfirmaet Berntsen og Johansen fra Tønsberg. Oppstart var 13. juni. Det er beregnet 14 dager til arbeidet.

audun.bardseth[AT]gjengangeren.noArtikkeltags