Hvordan skal sentrum se ut?

Mangelvare: Offentlige benker hvor man kan slå seg ned helt gratis er det altfor få av i Horten. Illustrasjon: Gehl Arkitekter

Mangelvare: Offentlige benker hvor man kan slå seg ned helt gratis er det altfor få av i Horten. Illustrasjon: Gehl Arkitekter

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det finnes 461 offentlige sitteplasser i Horten sentrum. Felles for de fleste er at du må betale for å bruke dem.

DEL

Det slås fast i rapporten fra Gehl Arkitekter, som har analysert Horten. Det velrenommerte danske arkitekthuset har først foretatt grundige tellinger og kartlegging av Horten sentrum, og senere satt seg ned og analysert funnene.


I rapporten kommer det fram at det er et fåtall steder å sette seg ned, med mindre du samtidig kjøper en kaffekopp eller noe å bite i. Faktisk er det spiseplikt ved hele 89 prosent av de 461 plassene.
Arkitektene mener det ekskluderer grupper fra å bruke sentrum av byen, for eksempel ungdommer som ikke kan betale for seg.


Vil ha dialog


– På torsdag kommer Ewa Westermark fra Gehl Arkitekter til Litteraturhusbiblioteket for å presentere sine funn, forteller sivilarkitekt i Horten kommune, Hilde Hanson.
– Det er ikke så lenge siden vi fikk nye benker på torget i Horten?
– Nei, det stemmer. Men de settes ut først i juni, og tas inn igjen for vinteren. Man kan også spørre seg om det er et egnet sted å plassere slike benker. Undersøkelser viser at folk foretrekker å sitte andre steder enn midt ute på en åpen plass - helst med ryggen mot noe, der de kan betrakte folkelivet. Det er flott at vi har fått nye benker, men vi trenger enda flere.
På folkemøtet er det meningen at publikum kan få komme med sine ideer, tanker og innspill.
– Vi har tenkt at det skal være en dialogdebatt, sier Hanson.


Enkle virkemidler


Ofte er det ikke mye som skal til for å skape mer liv i byrommet. Ved å trekke noen av virksomhetene ut på gata, oppleves miljøet som mer attraktivt.
– Det skaper liv i et bybilde når klesbutikker trekker stativene sine ut. Kanskje det kan videreføres, også for andre virksomheter? Kan for eksempel biblioteket ha kafe med tilgang til WiFi utenfor dørene? spør Hanson.
– Kinoen oppleves også som anonym. Er det noe av det de gjør, som kan finne sted utendørs?
Allerede nå er kommunen i gang med strategien «Mer Horten i Horten».
– Ettersom mange viktige ting i Horten skjer utenfor selve sentrum, ønsker vi at mer av dette skal gjenspeiles i byen. Allerede nå er vi i kontakt med Preus Museum, i håp om å komme fram til måter å gjøre det tydeligere at Horten er en fotoby. På den måten skaper vi mer liv i byen, samtidig som Preus får markedsført seg enda bedre enn før. En typisk vinn-vinn-situasjon, sier Hanson.
– Jeg håper det blir godt oppmøte på torsdag, runder hun av.

Artikkeltags