Senk skuldrene

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Vi er vant til å se albuer i politikken. Men de høye skuldrene skulle vi gjerne vært foruten.Det er et underlig skue. For bare noen uker siden var kommunenes politikere nærmere hverandre enn de har vært på årtier. De samarbeidet om budsjettet, og diskuterte seg fram til enighet i en lang rekke store og viktige saker for kommunen. De klarte det ved å bruke verdens beste metode: De snakket og lyttet annenhver gang.

Snakkingen er nå langt på vei overlatt til juristene. Lyttingen synes å ha opphørt.
Jeg aner ikke om Torild Brække (V) er for ofte på polet. Politikere må uansett dømmes ut fra jobben de gjør, ikke ut fra hva de eventuelt har i glasset.
Samtidig er det alles plikt å være der for hverandre – i familien, venneflokken, arbeidslivet og politikken. Frykter du at noen nær deg sliter, bør du vise din omsorg.

Børre Jacobsen sier det var det han mente å gjøre da han stilte Venstres gruppeleder Eddy Robertsen spørsmål om Brækkes alkoholvaner. Muligens var det juridisk rett å gå til Brækkes leder om dette, men det hadde naturligvis vært smartere, og mer omtenksomt, å gå direkte til Brække. Det har da også Jacobsen sagt seg enig i.
Der kunne saken funnet sin løsning, med litt storsinn og smidighet fra begge parter, uten at offentligheten noensinne hadde fått høre om den.
Isteden har den fortsatt. Torild Brække føler seg mobbet, og forlanger med Venstres aktive støtte en uforbeholden unnskyldning. Den vil ikke Jacobsen gi dem fordi han mener det vil være å erkjenne et lovbrudd han mener ikke å ha begått. Hans oppfatning er at han handlet av omsorg, intet annet.
Siden har juristene overtatt. Torild Brække vurderer å ta saken til retten, og Børre vil av den grunn ikke kommentere den lengre.

Jeg er overbevist om at begge taper på strategien de har valgt.
Et enda større problem er det likevel at lokalpolitikken taper. Saken setter samarbeidsklimaet flere år tilbake i tid. Høylytt krangel og paragrafkasting kommer det selvsagt ikke noe godt ut av. Politikere som skuler mot hverandre, finner sjelden fram til gode løsninger for fellesskapet.
Viktigere enn å ta stilling til hvem som har den juridiske eller moralske retten på sin side, er det derfor å finne en løsning begge parter kan leve med. Det fordrer at de kommer hverandre i møte: Børre med en eller annen form for beklagelse, og Torild med et løfte om at saken ikke trekkes opp ved seinere anledninger. Det blir sikkert ikke lett for noen av dem, men alternativene er langt tyngre å bære, ikke minst for oss innbyggere.
Spørsmålet er hvem som først tør senke skuldrene og rekke fram handa.

Artikkeltags