Må legevakta virkelig være i Horten?

Inge Wallumrød vil ha nytenkning rundt Legevaktsaken.

Inge Wallumrød vil ha nytenkning rundt Legevaktsaken. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Inge Wallumrød lurer på hva som skal til for at man i Horten tenker utenfor boksen i Legevaktsspørsmålet.

DEL

Dette er temaet i et leserbrev Wallumrød har sendt Gjengangeren. Er du enig med ham? Kommentarfeltet er åpent, og ønsker seg din mening.

Wallumrøds brev kan du lese under her.

Hvorfor ikke tenke helt nytt, Are Karlsen?

AP og de andre partiene vil ha Legevakten i Horten. Høyre vil ha legevakt utredet med flere alternativer. Begge fløyer tenker for Hortens beste, tror de.

Hva skal til for at vi slutter å tenke innenfor boksen og heller tenker på utsiden?

I Oslo lar de nå nye typer transportmidler overta for de ”gule ambulansene” – de hvite transportbilene med helsepersonell om bord overtar der det ikke er akutt-transport som er nødvendig. Med denne type løsning kan Horten og de andre kommunene få en løsning som tilsier at en ”transport” av nødvendig karakter til en sentral legevakt med høyt kvalifisert personell i Tønsberg. Dette kan bidra til at vi løser alle problemer.

Så kommer noen og sier at; ”Dette er ikke bra nok!”

Hva er ikke bra nok?

Trenger du transport som akuttpasient, så kommer den vanlige ambulansen med blålys. Du får all nødvendig hjelp om bord - inntil du ankommer legevakt eller akuttmottak på SiV. Er du en pasient med mindre behov, ikke akutt, så kan du da komme til legevakt med en hvit helsetransport. Du blir ivaretatt og du kommer frem.

Du vil i løpet av ditt liv, som helt normal person, ikke trenge dette veldig ofte. Trolig aldri. For de aller fleste folk vil i løpet av livet aldri trenge akutthjelp – eller en akutt transport til legevakt eller akuttmottak.

En sentralt plassert legevakt i lille Vestfold, med meget høy kompetanse på leger og annet helsepersonell, topp moderne utstyr og minutter unna Sykehuset i Vestfold, vil gi innbyggerne i våre kommuner en helsesituasjon som få andre regioner eller fylker kan ”matche”.

Vestfold er et lite fylke, med E18 som akse mellom alle byene. Dette tilsier at en ambulanse, i gul drakt, vil kunne nå legevakt i Tønsberg langs aksen på mindre enn 20 minutter i full blålysutrykning. En hvit helsebil vil kunne nå den i vanlig fart på 30-35 minutter. Denne bilen er utstyrt med helsepersonell og kan da i tenkt akuttsituasjon kunne agere med blålys og sette farten opp til akuttfart og dermed løse problemet på den måten.

Med kommunikasjon og medietilgang på videonivå ombord i kjøretøyene, vil akuttpersonell kunne ”beordre” biler til riktig mottak; legevakt i Tønsberg eller direkte til akuttmottak på SiV mens bilen er på vei til Tønsberg. Hvilken bil, drosje eller annet transportmiddel kan klare dette?

På tide å tenke nytt

Det er på tide å tenke helt nytt. Dette er et forsøk på å gjøre dette. Å si at; ”Legevakt skal vi ha i Horten” er som å si at det snør i Horten i juli.

AP som parti har aldri bidratt til nytenking på mange områder – ei heller nå. Det er på tide at partileder/ordførerkandidat Are Karlsen tar innover seg at det har skjedd en del med teknologi og kommunikasjonslinjer i Vestfold og verden forøvrig. Det han ikke evner å se er at verden i dag ikke er som for 10 år siden. Vi lever i en verden der teknologi overtar for nærhet og at man ikke må ha alt i samme område for å kalle det sikkert. Sikkerhet i dag er så viktig at vi ikke kan basere det på å ha det i nabolaget, men sørge for at spesialkompetansen, teknologien, utstyret og ressursene er strategisk plasser i regionen du som innbygger tilhører.

Til slutt vil jeg si at legevakt er ikke for å ”avhjelpe” din situasjon som pasient på alle måter. Det er mange som ikke har skjønt at fastlegen din skal være din nærmeste instans når det gjelder hjelp – på dagtid. Det er merkelig hvor mange henvendelser som skjer til legevakt – som kunne skje på dagtid. Det virker som om at alle tror at legevakten gjør at du slipper kø. Det er feil! Du skaper kø! Tenk på det, neste gang du oppsøker legevakt i stedet for å oppsøke fastlegen innenfor vanlig åpningstid. Kom ikke å fortell meg at du alltid er syk etter klokken 16!

Å tenke nytt og legge ”kommunens penger” i en felles pott, til felles nytte – det burde du, Are Karlsen bifalle. Dette er jo det Arbeiderpartiet alltid har gjort. Nå kan du gjøre noe nyttig og det er å slutte å tenke populistisk og bidra til at Horten kommune får en helsetjeneste på akuttnivå, som uten sidestykke kan gi føringer for fremtidens akuttmedisin i Norge.

LES OGSÅ: Kun Høyre vil ha legevakt i Tønsberg

LES OGSÅ: Fastlegene vil flytte legevakta

LES OGSÅ: Legeforeningen raser etter vedtak

LES OGSÅ: Vil ha legevakta til Tønsberg

LES OGSÅ: Ikke bedre i Tønsberg

LES OGSÅ: Are lover å kjempe

Artikkeltags