Det blåste sønnavind og er knusktørt i skogen i Håkavika. Likevel sto flammene høyt fra de to grillene på brygga

ULOVLIG: Grillingen på bryggekanten i Håkavika, fant sted tirsdag kveld. På bildet er flammene ikke synlige lenger.

ULOVLIG: Grillingen på bryggekanten i Håkavika, fant sted tirsdag kveld. På bildet er flammene ikke synlige lenger. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere personer fyrte opp grillene ved Håkavika i Larvik tirsdag kveld, selv om det er totalforbud.

DEL

(Østlands-Posten) Det er tirsdag kveld på brygga i Håkavika. Varmen er trykkende, og det blåser frisk sønnavind. På brygga, noen meter under den tette skogen, venter båtgjestene på at flammene i de to grillene skal roe seg. Snart er det klart for god mat og drikke.

Gjestene i Håkavika ser ikke ut til å bekymre seg for at de bryter totalforbudet mot grilling.

Det gjelder i utmark over hele Norge i perioden 15. april til 15. september.

Forbausede forbipasserende

Forbipasserende sandefjordinger i båt blir sjokkert over det de ser i nabokommunen, tar bilder og alarmerer politiets operasjonssentral.

Snart er en utrykningsbil på vei, men de kommer aldri fram, på grunn av flere bommer i det vanskelige tilgjengelige skogsområdet.

Denne gangen kan grillingen derfor fortsette i ro og fred. Og ingen gnister fra flammene antenner skogen denne gang.

Yr melder om at situasjonen nå er over indikatoren 70, og at det lokalt er «meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning».

Ville rykket ut umiddelbart

– Hadde vi fått beskjed om grillingen, ville vi dratt ut med det samme og stoppet den, selv om det foregikk i vannkanten. Det er mye vegetasjon i nærheten, og risikoen for spredning av en brann er stor, blir det opplyst hos brannvesenet i Larvik.

Onsdag formiddag la Larvik brann og redning ut denne meldingen til publikum på sin facebokside:

«Vi får mange henvendelser angående grilling og annen bruk av åpen flamme ute i naturen, for eksempel stormkjøkken og primus. Vi ønsker i den forbindelse å informere om at vi ikke gir tillatelse eller dispensasjon til grilling, og at brann og eksplosjonsvernlovens paragraf 5 gjelder, uansett hvor man befinner seg. Den sier blant annet at «enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges».

Hadde vi fått beskjed om grillingen, ville vi dratt ut med det samme og stoppet den, selv om det foregikk i vannkanten. Det er mye vegetasjon i nærheten, og risikoen for spredning av en brann er stor.

Larvik brann og redning

Sier nei om noen spør

På Larvik kommunes nettside uttaler brannsjef Arve Stokkan:

– Sol, varme og vind, slik vi nå har hatt over lang tid, gjør faren spesielt stor. Tørkeskadd vegetasjon bidrar til brannfare langt over normalen. Selv om det enkelte steder har kommet nedbør, vedvarer faren for brann da vegetasjonen tørker raskt opp i fint vær.

Han minner om at strandområder og brygger er utmark, og er omfattet av det generelle bålforbudet.

– Hvis noen likevel ønsker å tenne bål eller grille, må de søke om tillatelse fra kommunen. Slik forholdene er nå, er det så tørt at slike tillatelser stort sett ikke vil bli gitt, sier Stokkan.

LES OGSÅ: Finværet skaper problemer for bøndene: – I verste fall må jeg slakte noen av dyra (+)

Artikkeltags