Treet veltet torsdag ettermiddag. Lønnetreet, som blir anslått å være over 100 år gammelt, ligger over et område av kirkegården hvor det befinner seg gravsteiner.

Har truffet flere gravsteiner

– Fem-seks gravstøtter er dyttet ned i bakken og én stor gammel stein ser litt skadet ut. Men det er veldig vanskelig å få oversikt på grunn av grenene på treet som ligger på bakken, sier kirkeverge Hanne Wendt, som var på stedet rundt klokken 18.

Hun kan opplyse at kostnader for reparasjon av gravsteiner som blir skadet eller ødelagt dekkes av Horten kirkelige fellesråd. Til alt hell, har ingen personer kommet til skade. Kirken er også uskadet.

– Vi pleier ofte ha besøk på kirkegården om ettermiddagene, sier Wendt.

Frykter trevelt over kirken

Det vurderes torsdag kveld om de andre trærne må sikres for vinden.

– Jeg er litt bekymret for de fire-fem trærne som står nærmere kirken og er like gamle som dette som har veltet. For her kommer det store kastevinder fortsatt, sier Wendt.

Treet som veltet sto plassert slik at det skjermet treklyngen. Disse har nå mistet noe av leet sitt. Arbeidet med å sjekke om trærne sto trygt var så vidt påbegynt. Nå vil det trolig bli fortgang i å få sjekket de gjenværende.

LES OGSÅ: Vil ha solcellepanel på kirketakene (+)

Avdekket råte i treet

– Vi har vært bekymret for disse trærne før. Vi ser nå at treet som veltet har råte innvendig som ikke har vært synlig på utsiden. Vi kan ikke ha trær som ramler over kirken. Det er ikke hyggelig for noen når det har ramlet over gravstøttene slik som nå heller, kommenterer Wendt.

Etter at uværet «Karl» herjet tidligere i uken, er det sendt ut nytt OBS-varsel for Vestfold.

Klokken 17.29 meldte Vestviken 110-sentral at brannvesenet ved Kopstad stasjon rykker ut til Borre kirke for å sikre stedet. Det gjorde de ved å sage ned store, brukne grener på de gjenværende trærne som ble skadet da det andre treet falt over ende.

Brannvesenet var ferdige på stedet etter rundt en halv time, opplyser vaktleder Bjørn Henriksen ved Vestviken 110-sentral.