Det er en kjent sak at man må lære å krabbe før man kan gå, men aller først må man lære å svømme. Det mener i alle fall foreldrene som velger å ta med seg minstemann på babysvømming i regi av Norges Livredningsselskap. Fra barnet er to måneder gammelt kan det bli med i bassenget, og målet er å skape trygghet i vannet.
– Vi vil at barna skal bli trygge og vant til å være i vann, men kosen betyr jo også mye. Her skal barna lære å være i vann, og det foregår først og fremst ved lek, sier instruktør Torunn Blekastad. Hun tror at babysvømming er bra for både kropp og sjel, og oppfordrer flere til å ta med seg de aller minste i svømmehallen.
– Vi holder kurs i hele høst, og starter også opp nye kurs i januar, sier hun.
Dykking
De første gangene handler det hele om å vende seg til vannet. Foreldrene holder barnet i armene mens de synger barnesanger, og beveger seg rundt i bassenget i en ring. Etter hvert blir utfordringene større.
– De skal lære flyteteknikker, og det å tåle å komme under vann. De blir holdt til å begynne med, men etter hvert skal foreldrene slippe taket, forteller Blekastad. Og hun forsikrer om at det hele er helt trygt.
– Dette er ikke skummelt. Vi hiver dem ikke bare uti, men det er organisert etter babyens nivå, sier hun. Og heller ikke foreldrene syns det er skummelt å ha babyene med seg i bassenget.
– Vi er ikke redde så lenge det er folk her som kan det, sier Gro Elisabeth. Hun er mamma til fire måneder gamle Hanna.
– Første gangen vi var her så var hun så redd at vi rett og slett måtte gå fra bassenget, men nå storkoser hun seg. Vi vil at hun skal bli trygg i vannet, sier hun.
Klor
Universitetslektor Birgitta Lagerkvist ved universitetet i Umeå advarte i svenske Aftonbladet tidligere i år foreldre mot å ta med seg små barn i bassenget. Hun frykter at klorinnholdet i vannet kan føre til økt risiko for luftveisinfeksjoner og astma. Torunn Blekastad tror ikke advarselen fra Lagerkvist er berettiget.
– Vi kjenner ikke til at noen har hatt problemer med det. Vi har kontroll på klorinnholdet i vannet, og hvis det er for høyt så skal ikke barna ut i det, sier hun.