Gå til sidens hovedinnhold

Lover dyrere bensin og diesel

Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeiderpartiet lover å komme Venstre og KrF til unnsetning dersom regjeringen ikke er villig til å øke avgiften på diesel og bensin i statsbudsjettet.

(Telemarksavisa)

– De kan bare komme til oss, sier Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Lien Aasland til NTB.

Han viser til at Stortinget har vedtatt at alle nye biler som selges etter 2025, skal være nullutslippsbiler.

– For at det skal lønne seg å gjøre klimavennlige valg, må fossilt drivstoff bli dyrere, framholder Aasland.

Kollaps

Utålmodigheten er stor i Venstre etter lange måneder med borgerlige sonderinger, samtaler og forhandlinger om et grønt skatte- og avgiftsskifte.

I en uttalelse fra Venstres sentralstyre mandag blir regjeringspartiene minnet om budsjettavtalen fra i fjor, som blant annet slår fast at avgiftene på CO2-utslipp skal økes.

– Et grønt skatteskifte må inneholde både grønne skattelettelser og grønne avgiftsskjerpelser som gir betydelige kutt i klimautslippene og stimulerer til at det blir enklere og mer lønnsomt for folk å ta grønne valg i hverdagen, heter det i Venstres uttalelse.

Tidligere på dagen erkjente Venstre-leder Trine Skei Grande overfor Aftenposten at regjeringen og samarbeidspartiene neppe vil bli enige om saken før statsbudsjettet legges fram 6. oktober. Høstens budsjettforhandlinger på Stortinget kan med andre ord bli tøffe.

Ap er med

Terje Lien Aasland vil ikke si hvor mye Ap kan være villig til å øke miljøavgiften på diesel og bensin, men sier at det er viktig å starte omleggingen nå.

– Vi har sju eller åtte budsjetter på oss fram til 2025 med å gjøre det lukrativt for folk å velge nullutslippskjøretøy, sier han.

Trine Skei Grande har kritisert Arbeiderpartiet for manglende støtte til flypassasjeravgiften og for ikke å forstå det grønne skiftet fullt ut. Men Aasland sier Ap er med på å la økte miljøavgifter bli utlignet av tilsvarende lettelser i andre skatter og avgifter.

På spørsmål om han tror Venstre vil åpne for et avgiftsforlik med Ap og derved risikere regjeringskrise, svarer han at «det kommer en tid også etter at denne perioden er omme.»

Kjølig respons

Venstre-nestleder Terje Breivik mener utspillet fra Ap føyer seg inn i rekken av «systematisk dobbeltkommunikasjon» fra et parti som mangler forståelse for klimakutt og grønt skatteskifte.

– Tvert imot har Ap både i posisjon og i opposisjon motarbeidet et grønt skatteskifte, sier Breivik, som i tillegg til flypassasjeravgiften viser til at Stoltenberg-regjeringen innførte en avgift på biodiesel.

Han sier Venstre legger til grunn at regjeringspartiene holder sine løfter og innfrir klimaforpliktelsene i budsjettavtalen.

– Et grønt skatteskifte skal være av en størrelse som medfører betydelige kutt i klimagassutslippene, framholder Breivik.