Se opp for årets kraftigste meteorsverm

Natt til fredag og lørdag får vi trolig maksimum i en av årets aller kraftigste stjerneskuddsvermer. Vi kan få opptil meteorer i timen over Sør-Norge. Her er meteorer fanget på video i 1995.
Foto: Den internsjonale meteororganisasjonen / SCANPIX

Natt til fredag og lørdag får vi trolig maksimum i en av årets aller kraftigste stjerneskuddsvermer. Vi kan få opptil meteorer i timen over Sør-Norge. Her er meteorer fanget på video i 1995. Foto: Den internsjonale meteororganisasjonen / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Natt til fredag og lørdag vil man kunne se årets kraftigste meteorsverm, når nærmere 160 stjerneskudd i timen fyker over himmelen.

DEL

(Sandefjords Blad) – Vi snakker wow-faktor. Det er ganske spektakulært når stjerneskuddene farer over himmelen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegard til NTB.

En meteorsverm oppstår når støvkorn i verdensrommet kommer inn i atmosfæren og brenner opp på grunn av luftmotstanden. Dette skjer noen få dager i august hvert år, når kometen Swift-Tuttle fyker forbi jorden.

Meteorsvermen, Perseidene, gir vanligvis mellom 80 og 100 stjerneskudd i timen, men beregninger viser at i år kan det bli så mye som mellom 150 og 160.

Best før morgengry

Det er åtte år siden det var så stor aktivitet sist, og ifølge Anne Mette Sannes, vitenformidler i Astroevents.no, er det den største planeten i solsystemet som er årsaken til dette.

– Jupiter har påvirket støvbåndet til kometen, og det gir mange flere stjerneskudd, sier Sannes.

Hun oppfordrer folk til å ta med barna sine ut for å se på det kraftige lysshowet.

– Det er jo fortsatt skoleferie, så det kan bli litt av en familiefest. Ta med barna ut i skogen og legg dere ned, sier Sannes. Hun opplyser om at det beste tidspunktet å se stjerneskuddene på er mellom klokken ett og morgengry.

– Det blir jo hovedsakelig i Sør-Norge man vil kunne se dette, ettersom det i Nord-Norge fortsatt er for lyst, sier ektemannen Røed Ødegaard.

Selv skal de ta med datteren ut i Nordmarka.

Kunstig belysning

Sannes og Ødegaard sier man vil ha størst sjanse for å se stjerneskuddene dersom man kommer seg lengst unna kunstig belysning.

– Man ser bedre når man har tilvent seg nattesyn, dette kan ta opp til 20 minutter, og det med fine med slike meteorsvermer er at de kan ses med det blotte øyet uten hjelpemidler. Da får man best vidsyn, sier Sannes.

Så lenge det er klar himmel vil man kunne se stjerneskuddene lyse opp himmelen i korte glimt.

Kraftigere enn vanlig

– I fjor ble hele himmelen farget grønn, og i år skal svermen være kraftigere enn vanlig, forteller hobbyfotograf Janna Maj Nagelsen (27) til Bergensavisen.

Natt til torsdag fanget hun et blinkskudd av meteorsvermen Perseidene, som i august hvert år holder elskere av stjerneskudd oppe om nettene.

– Det kan komme opp mot 200 stjerneskudd i timen i natt – det blir veldig spennende. Dette er årets høydepunkt av himmelfenomener, mener Nagelsen.

Hun anbefaler stjerneskuddkikkere å gå utenfor belyste områder og se rett opp mot nordøst mellom klokken 01 og 03 i natt.

– For å fange det på bilde bruker jeg lang lukkertid og ISO på rundt 1000, med så stor blender som mulig, forklarer Nagelsen.

Se mot østhimmelen!

Leder i Norsk Astronomisk Forening, Tor Aslesen, beskriver det spektakulære synet på nattehimmelen.

– Det er småbiter av en komet som treffer atmosfæren. De kommer i svært høy fart. 60 kilometer i sekundet. De er synlige fra 120 kilometers høyde til 60 kilometers høyde.

Det gjelder å konsentrere seg. Stjerneskuddene er kun synlige i et lite sekund.

– Da lyser det kraftig. Se mot østhimmelen. Det kan være lurt å stå et sted der det er mørkt, anbefaler han.

Jorden treffer altså restene av kometene Swift Tuttle. Kometen bruker 133 år på sin ferd rundt solen. Hvert år treffer vi støvet fra denne kometen og det er dette som gir de flotte stjerneskuddene på himmelen. I år forventes det at vi treffer dette støvbeltet på en slik måte at flere slike stjerneskudd vil dukke opp. Dette kan ha med at Jupiters gravitasjon kan ha påvirket meteorsvermen.

– Kan vi få dette i hodet?

– Nei, det brenner opp lenge før det treffer bakken, sier Aslesen.

En påminnelse

De første nedtegnelsene av Perseidene, er 2000 år gamle.

– Hvorfor har stjerneskudd fascinert oss mennesker i alle tider?

– Før trodde man jo at dette var stjerner som falt. I dag vet vi mer. Men slike stjerneskudd er jo en påminnelse av at vi her på jorden er i fart.

– Hva mener du med det?

– Det føles ikke sånn ut, men jorden beveger seg 30 kilometer i sekundet i forhold til solen. Vi merker ikke det til daglig, men det blir jo tydelig når vi treffer en meteorsverm på denne måten, sier han.

De kommende dagene er de mest aktuelle å se fenomenet.

– Det kan komme så mye som 150–200 stjerneskudd i timen. Det er ikke sikkert alle disse blir synlig. Er man heldig og det er mørkt, kan man kanskje se ett i minuttet.

Artikkeltags