– Hva med sykehjem i vakre Freia?

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

HORTEN: Fredagsgjengen ved eldresenteret ønsker Freia-bygget på KJV som nytt sykehjem. Slik kan Horten være forberedt når eldrebølgen kommer.

DEL

Det er fullsatt rundt bordet i arbeidsrommet ved Horten eldresenter fredag formiddag. Fredagsgjengen driver med ulike aktiviteter, småprater og ler mens Anne Skatvedt er frivillig og hjelper til. Hun er en av englene, mener fredagsgjengen. Men gjengen har også benyttet anledningen til å gi lyd til kommunale sjefer både om omsorgstilbud og egne idèer til nye tiltak. Etter et besøk der virksomhetsleder Helge Etnestad i høst ba om innspill, skrev Anne Skatvedt brev på vegne av fredagsgjengen. Det handlet om framtidig behov for sykehjemsplasser, blant annet.

– Noen kaller det for "eldretsunamien". Et fryktelig ord, synes jeg, men eldrebølgen, den kommer. Da trenger denne kommunen flere sykehjemsplasser. Og vi tenker oss nydelige Freja på Karljohansvern med flott utsikt, stille og fredelig. Det er godt sted for et sykehjem, mener Anne Skatvedt.
– Kan forresten ikke skjønne hvorfor Freja-bygget står tomt med 70 rom når behovet for det er så stort, legger Rolf Pedersen til.
Fredagsgjengen er enige om at Freja bør brukes til eldreomsorg, ikke minst fordi så mange av de som nå er eldre og gamle, har vært tilknyttet marine og annen forsvarsaktivitet på Karljohansvern.
– Noe må gjøres, for hjemmesykepleie er ikke alltid nok. Jeg tror det er en myte at alle gamle helst vil være hjemme. Det kommer til et punkt da det er tryggere med heldøgnsplass, sier Anne Skatvedt. Det har hun påpekt i brevet til virksomhetsleder Etnestad.

Flere i fredagsgjengen bor i såkalte bofellesskap. En god løsning, men de føler seg utrygge uten nattevakt. Derfor er dette også nevnt i skrivet til kommunen.
– Men her på eldresenteret er det uansett veldig hyggelig, mener Anne-Lise Paulsen. Hun gleder seg til hver eneste tur til eldresenteret. Bussen som henter og bringer brukerne er også trivelig, selv om asfalten i Horten ifølge fredagsgjengen er nokså full av hull:
– Så får kommunen kontakte oss hvis de vil ha hjelp til å finne hullene i asfalten. Vi kjenner hvert eneste ett, humrer flere i gjengen.
Og stemningen rundt bordet blir engasjert når tema budsjett diskuteres. Fredagsgjengen setter ikke pris på forslag om å legge ned eldresentrene i Grønlia og Åsgårdstrand. Da risikerer man at folk blir sittende hjemme alene istedet.
– Kanskje er politikerne ikke gamle nok til å forstå behovet. Selv er jeg 93, og vet hva jeg snakker om, fastslår Gunnar Ese.

Fredagsgjengen henvendte seg til kommunen uten å forvente konkret svarbrev. De er fullt klar over at alle tiltak koster penger. Viktigst akkurat nå er forberedelsene til 25. november. Da arrangerer eldresenteret utsalg med mange ulike ting som fredagsgjengen og andre har laget.
Artikkeltags