(Sarpsborg Arbeiderblad)

To av solkremene hadde store avvik fra oppgitt merking, og fikk omsetningsforbud av Mattilsynet. Det melder tilsynet i en pressemelding.

Det var i overvåknings- og kontrollprogrammet for kosmetikk 2018 at Mattilsynet gjorde analyser av et tilfeldig utvalg av 17 solkremer (13 ulike merker) på det norske markedet. Hensikten var å avdekke hvor godt de beskytter mot UVB- og UVA-stråling. Varedeklarasjonen på solkremene ble også vurdert. Mattilsynet undersøkte i tillegg om enkelte nylig forbudte ingredienser (UV filter, konserveringsmiddel) var deklarert i ingredienslisten. Analysene ble gjennomført av Eurofins ut fra europeiske standarder for denne type målinger, skriver Mattilsynet i pressemeldingen.

Overrasket over avvik

– 17 solkremer representerer bare en liten del av markedet for solkremer, men vi er overrasket over at vi fant såpass mange avvik på solfaktor i utvalget. Med unntak av de to solkremene som fikk omsetningsforbud, beskytter de sju andre som hadde avvik, selv om beskyttelsesfaktoren er lavere enn det merkingen tilsier. Vårt råd er derfor å bruke godt med solkrem, og gjerne smøre på flere ganger om dagen for å være på den sikre siden, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet.

Feil med halvparten av kremene

I hele ni av 17 solkremer (52,9%) ble det funnet lavere solbeskyttelse enn det som var oppgitt. Syv av 17 solkremer (41,2%) hadde lavere SPF (UVB) enn deklarert på produktet, og fem av 17 (29,4%) beskytter dårligere mot UVA-stråling enn det Mattilsynet og EU anbefaler. Ett produkt tilfredsstilte ikke standarden til å være et solbeskyttelsesprodukt fordi verdien av kritisk bølgelengde lå under minimumskravet til denne typen produkter.

– Nylige undersøkelser fra andre land bekrefter våre funn. Undersøkelser fra USA i 2016 viser at veldig mange solkremer ikke gir den solfaktorbeskyttelsen de påstår (avvik på 43%). Undersøkelser fra New Zealand i 2017 avdekket også at mange solkremer var merket med for høy solfaktor, sier seniorrådgiver Rune Jemtland.

Ingen forbudte ingredienser

Merkevurderingen fastslo mangler på enkelte solkremer, spesielt når det gjaldt informasjon om korrekt bruk av solkremen og merking med advarsel. Dette gjaldt fire produkter. Vi undersøkte også om enkelte nylig forbudte ingredienser (UV filter, konserveringsmiddel) var med i listen over ingredienser, men fant ingen avvik. Dette er positivt.

– Selv om prøveuttaket er basert på stikkprøver, og noen av de analyserte solkremene ikke er på markedet lenger, viser resultatene at bransjen har en jobb å gjøre når det gjelder å sikre at de selger solkrem med riktig merking av solfaktor. I tillegg må de sørge for merking som ivaretar at solkremen blir brukt riktig. Det er viktig å merke med korrekt solfaktor av helsemessige årsaker, slik at forbrukerne skal kunne beskytte seg mest mulig mot skadelig UVB og UVA-stråling, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet.

Disse kremene er merket med for høy faktor:

ProduktnavnMerket solfaktor på produktHøyest mulige tillatt merket solfaktor på produkt
Acorelle Sun cream for Babies50+Ikke godkjent
Acorelle Tinted Sun Cream3020
Cosmica Kids Extra Sensitive Sun Cream3015
Cosmica Sun solspray3025
Baby Sun Care Milk3020
Dermica Kids solspray3020
Australian Gold506
Declare High Protection3015
Korres 50 for children5030

Disse kremene er merket med riktig faktor:

ProduktnavnMerket solfaktor på produkt
Dermica Kids solkrem30
Soltan Kids dry touch30
Harmoni Kids30
Piz Buin30
Riemann P2030
Vichy ideal soleil50+
Vichy Ideal soleil30
LRP (La RochePosay)50+