Hans Petters supertips: – Er det glatt? Bruk vann!

Artikkelen er over 2 år gammel

Hans Petter Sundbys enkle triks for å få feste under skoene på glatta går land og strand rundt.

DEL

Sjekk videoen nederst i saken. Så enkelt løser man glatt føre med kaldt vann.

(Tønsbergs Blad) Da Hans Petter Sundby kom hjem fra palmesus i Syden, ble han møtt av skøyteis utenfor inngangen sin i Frøyas vei på Nøtterøy.

Hans Petter Sundby kan veier. Nå er han pensjonist, men bak seg har han i 15 år hatt hovedansvar for veier og vedlikeholdsarbeid i Nøtterøy kommune. Etter det kan han loggføre 25 år som veiplanlegger og trafikksikkerhetsplanlegger i Statens vegvesen.

Nå har han et enkelt, men effektivt råd til Tønsberg kommune, og alle andre som må strø for å forsøke å unngå glatt føre og mulige fallulykker.

Det var gjennom dette leserinnlegget i Tønsbergs Blad at Sundby ønsket å dele tipset sitt: – Med mitt tips mot glatte veier, ble jeg helten i gata

Strø og bruk vann

Strø med grus og legg et tynt lag med vann oppå. Vent noen minutter og problemet er løst, sier han.

– Når føret er slik som nå, men stålis er det nesten helt umulig å få grus og sand til å ligge der det skal. Sand og grus «blåser» bort når biler passerer. På fortau og gangveier kan grus og sand oppføre seg som et kulelager fordi den kun ligger løst oppå isen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENKELT: – Litt grus og litt vann er alt som skal til for å kunne gå på «sandpapir» når det er kaldt og glatt is ute, forteller Hans Petter Sundby. Sundby er pensjonert veiingeniør.

ENKELT: – Litt grus og litt vann er alt som skal til for å kunne gå på «sandpapir» når det er kaldt og glatt is ute, forteller Hans Petter Sundby. Sundby er pensjonert veiingeniør. Foto:

Nå håper Sundby at de som har ansvar for strøing av gangveier og fortau også ser hvor enkelt dette kan løses.

LES OGSÅ: Inger Johanne har skrapet bilen utallige ganger på denne strekningen: – Det er dype krater i veien (+)

– Da jeg kom hjem fra Gran Canaria var det stålis i oppkjørselen. Da hentet jeg fram et gammelt triks. Jeg strødde med grus og brukte hagekannen og vannet over grusen. Noen minutter etterpå var grusen frosset fast i isen under. Dette er som å gå på et grovt sandpapir. Borte er de plutselig bare flekkene og det er mye tryggere å gå, sier han.

Brodder funker ikke alltid

Og brodder på tykk stålis, det fungerer ikke som man skulle tro.

– Nei, broddene får ikke skikkelig tak i det harde underlaget. En annen ting er når man er på kjøpesenter eller andre steder med fliser på gulvet, så er det litt ubehagelig å ha på brodder, sier han.

Gangbrua

Sundby forteller at også på gangbrua vil dette være en god løsning når det er kuldegrader.

– Senest i går så jeg en eldre kvinne falle på ryggen på gangbrua. Heldigvis gikk det bra med henne, men det viser hvor glatt det kan være, sier han.

Hans Petter Sundby er pensjonert veiingeniør. Sjekk ut hans supertips mot glatte veier!

Artikkeltags