Norge og velferdsstaten

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det pågår nå en politisk kamp om hvorvidt Norge fortsatt skal være en velferdsstat, med gode helse- og skoletilbud til alle, betalt i fellesskap.

I Sverige kalte man sin velferdsstat for «folkhemmet» - folkehjemmet – fordi det handlet om at man skulle ta vare på hverandre, som i en familie. Åtte år med høyrestyre i Sverige ødela mye av  dette. 

Folkhemmet ble gjennomprivatisert med dårligere skoler, uverdig eldreomsorg og privat profitt til skatteparadiser. Nå står kampen om Norge. Skal det norske samfunnet være en velferdsstat med små forskjeller og trygghet for folk, uansett hvor vi bor?

Landet vårt er bygd opp med hardt og ærlig arbeid, felles bidrag med skatt og norske verdier med likhet og ansvar for hverandre. Den norske velferdsstaten er en stor suksess. Sosialdemokratisk politikk, som har vært ført i Norge siden andre verdenskrig, er en av de sentrale grunnene til at landet vårt er så godt å bo i for så mange.

Når det hevdes at de økende forskjellene ikke er så stort problem, fordi det er land som har enda større forskjeller enn Norge, bør det automatiske oppfølgingsspørsmålet være: Hvorfor har vi da hatt mindre forskjeller i utgangspunktet?

Grunnen er i stor grad bevisst politikk for større likhet. Arbeidsløshetstrygd, uføretrygd og opprettelse av Statens lånekasse: Det er politikk som skaper trygghet. Politikk som styrker sikkerheten for folk. Politikk som Høyre lenge var negativ til.

På samme måte som de i dag er mot skolemat for alle unger, pensjon fra første krone for en million nordmenn og en arbeidsmiljølov for faste jobber, med alt det betyr for lønnsutvikling og et forutsigbart familieliv.

Arbeiderpartiet har alltid jobbet for at flest mulig skal få best mulig liv. Derfor jobber vi mot en todeling av helsevesenet, mot at noen skolebarn får bedre utdanning fordi foreldrene har mye penger, mot kutt i AAP og andre ordninger for folk som sliter, mens de rike får mer. Vi vil ha små forskjeller og store muligheter – for alle.

Av Martin Henriksen og Nils Kristen Sandtrøen, stortingsrepresentanter (Ap)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken