Fyllekjørte og vraket bilen – fikk rabatt på boten grunnet sykepenger

LITE INNTEKT: Tingretten tok hensyn til at mannen som fyllekjørte har lite penger.

LITE INNTEKT: Tingretten tok hensyn til at mannen som fyllekjørte har lite penger. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mannen som vraket bilen sin under fyllekjøring fikk 20.000 i rabatt på boten sin fordi han går på sykepenger til han begynner i ny jobb snart.

DEL

Det var mens mannen i 60-årene var på ferie på Sørlandet i sommer at det meste gikk galt for han. Han hadde parkert bilen og drukket en del flasker øl da en kamerat ringte han og ba han på krabbelag.

– Jeg kommer, sa holmestrandsmannen og kjørte av gårde.

I en høyresving på trange sørlandsveier gikk det galt. Han fikk høyre forhjul utenfor veien i en sving, og trillet rundt så mange ganger at bilen ble vraket der og da.

Da politiet kom til ulykkesstedet var veien kort til legevakta. Ikke for å ta seg av noen personer, men derimot for å få konstatert at promillen var på 1,49 halvannen time etter kjøringen.

LES OGSÅ: Mistet lappen for fyllekjøring – så gjorde han det igjen

Tilsto alt

Da holmestrandsmannen var i Nordre Vestfold tingrett for å få dom for dette, tilsto han alt.

Det eneste han reagerte på var at han syntes straffen var hard når påtalemyndigheten ba om 26 dagers ubetinget fengsel, en bot på 60.000 kroner samt en inndraging av førerkortet for to år og tre måneder framover.

– Jeg tar min straff, men ber om at jeg blir behandlet på mildeste måte, sa holmestrandsmannen og fikk en reduksjon av tingrettsdommer Per-Roar Berntsen.

Rabatt på boten

Avkorting i fengselsstraffen og førerkortbeslaget fikk mannen ikke gehør for. Derimot kuttet dommeren kraftig i boten da den ble redusert fra 60.000 til 40.000 kroner.

Begrunnelsen for dette er at mannen i 60-årene er på vei ut av en periode hvor han ikke har hatt annen inntekt enn sykepenger, og at det er usikkerhet om hvor mye han vil tjene i sin nye jobb som han starter i om ikke så lenge.

LES OGSÅ: En gammel goding: Billig – men uten rabatt

Skjønnsmessig bot

– Under hensyn til bortfall av sykepenger, reduksjon i inntekten og usikkerheten hva han vil få ifra, tidig inntekt fastsettes boten noe skjønnsmessig til 40.000 kroner, skriver tingrettsdommer Per-Roar Berntsen i sin dom.

Når det gjelder bortfallet av retten til å kjøre bil var ikke retten like medgjørlig.

– Promillen var forholdsvis høy og kjøringen endte med et alvorlig trafikkuhell, med stort skadepotensial og betydelig skader, skriver dommeren om den saken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken