En forutsetning for et lokalt selvstyre er politikere som er villige til å stille opp. Vi tar det for gitt at folk står på lister og at vi har politikere og partier vi kan velge blant.

I en valgkamp kan frontene bli sterke og ytringene mange. Vi ser en utvikling der folk tar spilleren og ikke ballen, overført til politikken så blir det den enkelte politikeren framfor partiet. Vi ser stygge eksempler på ren trakassering.

En politiker har som alle oss andre familie. Noen har barn vel verd å beskytte. Så ille har det blitt at en politiker på Vestlandet har valgt å skifte navn for å beskytte barna sine mot hets fra politiske motstandere, velgere med helt andre syn på livet.

Trakassering er handlinger, unnlatelser eller ytringer som har som formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende eller ydmykende. Vi har nå fått et eget ombud i sakens anledning.

Trakasseringen med en tydelig adressat er strengt forbudt.

Stortingspresident Tone W. Trøen undersøker nå omfanget av trusler og seksuell trakassering av ansatte og politikere i nasjonalforsamlingen. I fjor kom også Amnesty med en rapport om kvinnelige politikeres erfaring med netthets. Der svarte sju av ti kvinnelige rikspolitikere at hets har gjort dem mer forsikige i politikken.

Lokal valgkamp er et fantastisk eksempel på norsk dugnadsånd. Noen få tjener penger på politikk. De aller fleste er med fordi de ønsker å bidra.

Samfunnet slår hardt ned på hets og trakassering blant barn og unge. Selvsagt skal vi det. Men mange voksne bør se seg selv i speilet. Noen kan dessverre se en person som er et meget dårlig eksempel for hvordan vi vil at barn og ungdom skal oppføre seg mot hverandre.

Folk trykker «like» uten å tenke seg om. Jeg håper i alle fall det. I mange tilfeller er jeg ganske sikker på at personen bak tastetrykket ikke forstår sammenhengen eller konsekvensen. Du kan bli klistret opp på en vegg der du slett ikke ønsker å henge.

I stedet for å hate eller trakassere politikere med et annet syn enn det du selv står for, og ikke minst før du gir uttrykk for det, kan du glede deg over at noen klarer å irritere deg. Du får et klarere bilde av politikken, du får mer å snakke med andre om og uenighet skaper engasjement.

Bli glad i stedet for sint for at vi har politikere med forskjellige standpunkt. Glem aldri at uansett hva en politiker mener innenfor rimelighetens grenser, så er utspillet ment som et bidrag til at du og jeg skal få det bedre enten vi bor i Horten, Åsgårdstrand, Borre, Skoppum eller Nykirke.

Jeg er ikke spesielt sprek på bibelord. Men et av de få jeg kan, er min oppfordring i denne saken:

«Om noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til».

Godt valg 9. september.