At noen er heldigere enn andre, er klart. Eller hva skal en si når to nesten-naboer, som begge bærer på en hemmelig drøm om å eie sitt eget bibliotek, til slutt finner hverandre?
Året var 2007. Begge hadde en lidenskap for bøker. Begge oppsøkte antikvariater og loppemarkeder, på jakt etter den go'biten de manglet i en serie.
Begge ble til slutt enige om at det lureste de kunne gjøre var å flytte sammen i Frodes hus ytterst på skrenten i Skavlisletta.
Og med ett besto den nye familien av hans og hennes sønner, to katter og to plasskrevende boksamlinger.
Spisestuebordet knelte
Det var da Frode viste seg som en handlingens mann. Nå skulle biblioteket endelig på plass. Et hjørne i den romslige stua ble satt av.
Frode kunne ha fylt opp bilen med hyller fra Ikea, men 7Sense-gründeren er ikke kjent for å ta snarveier.
– Jeg har sett det før. Hyllene ville ikke tålt vekten av våre bøker, men bule ned på midten, sier han av erfaring.
Nina forteller om da de i påvente av at biblioteket skulle bli ferdig, la bøkene i stabler på spisestuebordet. Beina knakk.
Frode oppsøkte Haugestad sag i Solerødveien. Til alt hell fikk han kjøpt et parti materialer i bjørk som var bestilt inn, men aldri var blitt hentet.
Bjørka er hard nok til å bære vekta av boksamlingene.
På jakt etter bibliotekfølelsen
I etasjen over Gunnestad Trevare på Skoppum fikk de jobbe sammen begge to. Det var en tålmodighetsprøve å lime materialene sammen til møbelplater, tilpasse, frese ut spor, høvle, pusse og polere.
Målet var å få fram den riktig tunge og tidløse bibliotekfølelsen. Hos Fargerike Kristoffersen fikk de hjelp til å velge ut beis i den rette mahognifargen.
– Jeg beiset alle sider med tre strøk. Når jeg først var kommet i gang, var det moro, forteller Nina.
Kostet mye tid og noen kroner
Biblioteket ble akkurat like fint som de så for seg. Oppsummert har det kostet dem rundt 9-10.000 kroner. Da er timer de har nedlagt ikke regnet med.
– Den første tiden måtte vi kikke inn mellom hvert tv-program, bare for å se. Tenk at vi endelig har vårt eget bibliotek, liksom.
Nina fryder seg fortsatt over resultatet.
En kunne kanskje forvente at møblementet sto i samme kontinentale stil som bibliotek, som tunge ørelappstoler i grønn fløyel, men den gang ei. Nina valgte ut noe mindre plasskrevende med myke puter.
Det er i dette rommet de tar den gode samtalen. Derfor har Frode fått på plass et vinskap, for kosens skyld. For at alle skal få sitt, er det også lagt inn noen hyller med spill.
Titlene inn på en app
Så ble samlingene kategorisert etter sjanger. Frode leser gjerne tekniske bøker, men har fått med seg Graham Green-samlingen, Hamsuns samlede og de Erich von Däniken-bøkene han var så fascinert av i yngre dager. Hypotesene om utenomjordisk besøk er fortsatt ikke motbevist, sier Frode.
Kommer de over et ukjent eksemplar, får den bli med hjem. Det er lov å være litt nostalgisk.
Nina er altlesende. I yngre år ble det mye krim, men nå har hun utvidet sine preferanser. Historiske romaner og biografier, lokalhistorie og rene atlasbøker.
Så lenge Nina kan huske har hun lest. Nå tilhører hun en minoritet som sitter på toget med nesa mellom to permer, og ikke med en mobil. Så passerer livet rundt henne, mens hun uberørt forsvinner inn i handlingen.
– Det er herlig!
At paret i dag nesten får bøkene gratis på loppemarkeder, er et beklagelig paradoks, tenker hun. Hvilke skatter som går tapt.For å holde oversikten over hva de har og ikke har, er alle de 1.200 titlene lagt inn digitalt. Her kan de se hvor i hylla boka står, om boka er i god stand, og om den tilfeldigvis er lånt ut.
– Det har hendt flere enn en gang at vi har kommet fornøyd hjem fra loppemarked, med en bok vi allerede har fra før av, sier Frode.
Har alltid noe å snakke om
– Men hvorfor samle på bøker? Det er jo gått av moten for lengst?
Akkurat det har verken Nina eller Frode et godt svar på. Noen bøker, som serien «Hulebjørnens klan», har Nina lest to ganger, men det handler om å kunne kose seg med en god bok.
Kommer hun over en gammel bok med fine illustrasjoner, blir hun øm om hjertet. Deres eldste bok er fra slutten av 1700-tallet, og må ha kostet en årslønn for den første eieren. Siden gikk boken i arv gjennom generasjoner.
– Jeg kan se for meg de som har sittet og bladd i disse bøkene. Hva har de tenkt? Har de kost seg med boka som jeg gjør?
Akkurat disse spørsmålene får hun aldri svar på, men da har i hvert fall hun og Frode noe å reflektere over når de sitter der med hver sin bok.
LES OGSÅ: Nå får du tipsene presentert på en ny måte: – Det er like bra at vi sitter i førersetet