– Vi henger opp de første kortene med gaveønsker på juletrærne første søndag i advent, sier Nina Kvalheim Stensaa.

Hun er prosjektleder for julegaveaksjonen i Horten. De siste fem årene har hun og hennes medhjelpere organisert innsamling av julegaver til vanskeligstilte barn og unge. I år er det spesielt viktig å gjennomføre aksjonen mener Nina.

– Vi vet at for enkelte er den gaven de har fått via aksjonen den eneste. Det er fantastisk å se hvordan hortensfolk hvert år hjelper andre hortensfolk som kanskje ikke har det like greit, sier hun.

LES OGSÅ: Mange gleder seg til denne tradisjonen. Men i år blir det nok ikke slik . . .

– Hent et kort fra treet

Julegaveønskene vil bli hengt opp på juletrærne fire steder i kommunen; på Horten torg, ved Vektergården, på Sjøsiden og hos RS Noatun på Langgrunn.

– Vi kommer til å henge kortene opp jevnlig fram til fristen for å levere inn, som er 15. desember, opplyser Nina.

Julegaveønskene varierer, det kan være klær eller leker - eller teknologiske produkter. Man trenger ikke å gå alene om å kjøpe en av de dyreste gavene. Gå gjerne flere sammen om å spleise på gaver, lyder oppfordringen fra julegaveaksjonen.

Slik fungerer julegaveaksjonen:

  • Julekort med gaveønsker fra barn og unge opp til 18 år vil bli hengt opp på utvalgte juletrær i byen. Kortene er på forhånd fylt ut av vanskeligstilte familier, barn og unge i samarbeid med ansatte i NAV, helsestasjonen og barnevernet. Gaveønskene har stort sett en verdi på opptil tusen kroner.
  • Når kortene er hengt opp i treet, kan alle som ønsker å bidra, finne et kort med et gaveønske man har lyst til å innfri, ta det med og kjøpe gaven.
  • Gaven leveres på biblioteket innen 15. desember.
  • Lions Club leverer ut gavene i god tid før julaften.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

LES OGSÅ: Planla et lite julemarked, men nå …

Kan bidra med penger også

For dem som ikke har mulighet til å hente et kort og handle selv, men fremdeles vil støtte ordningen, kan vippse inn et beløp til Horten Love.

– Deretter handler vi inn gaveønskene som ikke har blitt plukket fra trærne, slik at alle ønsker blir innfridd, forklarer Nina.

Aksjonen i Horten har nå spredd seg. Nabokommuner har latt seg inspirere.

– Vi har fått spørsmål om hvordan vi har klart å organisere og gjennomføre det, fordi andre har lyst til å sette i gang en aksjon selv, sier Katharina Nygaard, styreleder i HortenLove-foreningen.

LES OGSÅ: Kjell og Reidar selger nek i år også – men først måtte de spørre om lov

Når julaften nærmer seg, kjører Truls Sanaker og resten av Lions Club ut gavene til barn og unge som har kommet med juleønske.

– Den beste tilbakemeldingen er den vi får av de vi møter på utleveringen. Hvert år ser vi hvor glade alle blir når vi kommer for å gi dem gavene, kommenterer Truls.

Strategien er lagt for å gjennomføre gaveutleveringen med hensyn til smittevern.