Trodde du ikke det var mulig å ta en skitur på Vindfjell i påsken? Jo visst er det så.

Gode skiløyper: Det er fortsatt overraskende godt skiføre på Vindfjell og mulighetene for en påsketur er absolutt til stede. Dette bildet ble tatt på Viddaseter forrige torsdag og her ligger det i hvert fall en halv meter snø.foto: ole wiik

Gode skiløyper: Det er fortsatt overraskende godt skiføre på Vindfjell og mulighetene for en påsketur er absolutt til stede. Dette bildet ble tatt på Viddaseter forrige torsdag og her ligger det i hvert fall en halv meter snø.foto: ole wiik

Artikkelen er over 3 år gammel

Og i dag kjøres nesten hele det lange løypenettet.

DEL

(Østlands-Posten) – Det er egentlig utrolig hvor mye snø det er på Vindfjell nå midt i april. I snitt ligger det nok en halv meter i hele det lange løypenettet og noen steder er det faktisk en meter snø. Dermed blir det nok mulig å ta en skitur på Vindfjell i hvert fall til 1. mai. Det er det nok ikke alle som tror, sier Ole Wiik som er styreleder i Vindfjellsamarbeidet.

Og dette er faktisk en vanlig situasjon på Vindfjell. For noen år siden var Sørperennet en tradisjon og det gikk gjerne 1. mai på de aller siste restene av snø.

– Sørpe var nok ofte den helt rette betegnelsen og rennet ble flyttet litt rundt ettersom hvor det var snø. Noen år kunne det gå helt nede i Borgen, mens andre år gikk det i området Løvås-Presteseter. Noe sørperenn blir det ikke arrangert i år, men skimulighetene på Vindfjell er mye bedre enn folk kanskje tror, forteller Ole Wiik.

Løypekjøring

I dag blir altså nesten hele løypenettet på Vindfjell kjørt med løypemaskinen. Det blir kanskje den aller siste gangen i år, men hvem vet; kanskje blir det tatt en tur i løpet av påsken også.

– Vi har ventet såpass lenge for å spare løypenettet så mye som mulig. Men snøen er overraskende fast og fin og det er mulig å gå omtrent over alt, selv om noen av bekkene har åpnet seg. Vi er jo såpass heldige her på Skrim at skiløypene i stor grad går over et fast og fint underlag, ikke så mye over vann og blaute myrer. Dessuten kom jo snøen litt klattvis denne sesongen. Det kom noen centimeter nå og da og så frøs det på inne i mellom. Dermed har vi en fast og fin såle av is under snøen som vi jører køyper på. Dette har nok gjort at løypenettet fortsatt er ganske bra, sier Wiik som også forteller at det i dag skal kjøres mellom 80 og 100 kilometer løyper, alt ettersom forholdene viser seg å være.

Fra Viddaseter

Når en spør Ole Wiik hvor det beste utgangspunktet for en påskeskitur på Vindfjell er, så nøler han ikke.

– Jeg ville valgt Viddaseter. Her er veien god helt fram og på Viddaseter har en et ypperlig utgangspunkt for turer rundt om i det lange løypenettet vårt.Og herfra kan en faktisk gå en stund også etter påske. Det er fullt mulig å ta seg rundt på ski i løypenettet selv om vi ikke kjører med maskin.

– Og vi snakker vel om et realt, tradisjonelt klisterføre?

– Uten tvil. Klister må til, men nå er det jo så mye flott å få kjøpt at det skulle ikke være noe problem, sier Ole Wiik.

Også på Skrim

For larviksfolk som vil reise litt lenger av gårde for å få seg en påskeskitur, er Skrim et alternativ. Gjerne med utgangspunkt på Omholt eller Darrebu.

– Snø er det egentlig mer enn nok av, men vi har allerede en stund hatt problemer med overvann på myrer og vann. Det blir nok ikke bedre i dagene som kommer, men vi får håpe på litt nattfrost. Det vil hjelpe med å holde løypenettet vårt i orden.

En ting er imidlertid sikkert, og det gjelder både for Vindfjell og Skrim: En skitur på kram, fin vårsnø er en helt egen opplevelse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken