Natur og Ungdom jubler for Oljefritt LoVeSe

HIGH FIVE: Ingebjørg Marie Thorkildsen (18) og Yme Korshavn (15) er fornøyde med at det  nye regjeringssamarbeidet har ført til at Lofoten, Vesterålen og Senja er vedtatt oljefritt denne stortingsperioden.

HIGH FIVE: Ingebjørg Marie Thorkildsen (18) og Yme Korshavn (15) er fornøyde med at det nye regjeringssamarbeidet har ført til at Lofoten, Vesterålen og Senja er vedtatt oljefritt denne stortingsperioden. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringssamarbeidet har ført til at Lofoten, Vesterålen og Senja er vedtatt oljefritt denne stortingsperioden. Natur og Ungdom jubler.

DEL

Yme Korshavn (15) fra Horten er leder for Horten Natur og Ungdom, og Ingebjørg Marie Thorkildsen (18) fra Skoppum ble for ikke lang tid tilbake leder for Vestfold-gruppa. De er begge engasjerte ungdommer, og har i lang tid kjempet for en av hjertesakene til organisasjonen, nemlig et oljefritt LoVeSe (Lofoten, Vesterålen og Senja).

Vant for sjette gang

– Dette har vært en stor prinsippsak for NU lenge, og det er sjette gangen hvor vi vinner. Vi har jobbet veldig lenge med det nå så det føles godt, selv om vi må ta opp saken når stortingsperioden er over igjen, forklarer Ingebjørg.

Natur og Ungdom arrangerte blant annet i fjor en sommerleir i Lofoten som en slags markering, og jentene forklarer at det har pågått en plakataksjon over hele landet. I tillegg til dette har de hatt demonstrasjoner og mye annet arbeid for å vise engasjementet sitt.

LES OGSÅ: Skal hente arbeiderne tilbake til Ap

Ødelegger naturområder

Innenfor Lofoten er det veldig mange sårbare naturområder. Det er der verdens største kaldtvannskorallrev befinner seg, og det er veldig viktig for den norske fiskerinæringen siden det er fødeområdet til den siste robuste torskestammen i verden, forklarer jentene.

En annen viktig faktor som jentene trekker inn er lokalbefolkningen.

– De som bor der livnærer seg på fiske og turisme, og hvis de begynner å borre etter olje der, så kommer det ikke til å gå bra for fisken. Dette vil risikere en stor inntekt fra fiskerinæringen, forteller Yme.

LES OGSÅ: Etter fem års krangling har Miljødirektoratet fått nok – kommer med klar beskjed til hortensbedrift

Gruveavfall i Førdefjorden

Jentene forklarer at det ikke var en så stor overraskelse at regjeringssamarbeidet til slutt førte til at Lofoten, Vesterålen og Senja ble vedtatt oljefritt denne stortingsperioden.

– Jeg var ganske sikker på at Venstre kom til å være ganske strenge, sier Yme.

Ingebjørg sier seg enig, men synes det er rart at de ga opp dumping av gruveavfall i Førdefjorden.

– Jeg ble ganske sjokkert da egentlig, Trine Skei Grande har vært ganske klar på at dette har vært en viktig sak.

LES OGSÅ: Jernbaneutbyggingen mellom Nykirke og Barkåker er en trussel mot fugl og fisk

– I Horten er kanskje ikke engasjementet for dette det største, men vi er jo aktive i en organisasjon som er veldig stor, så vi ser jo at nasjonalt er det et veldig høyt engasjement blant ungdom, forteller Yme.

De tror at det er mange unge som har hørt om debatten, men som kanskje ikke har settet seg helt inn i det.

– Uansett så kommer vi nok til å få til en liten samling, en festkveld, for å feire dette, det er veldig stort for oss, avslutter jentene.

Artikkeltags