Slik vil Ranveig forandre deg med kjærlighet og raseri

NATUREN:-  I pakt med naturen finner menesker tilbke til seg selv, og bort fra stress, mas og høye krav, sier Ranveig Marie Hvit.

NATUREN:- I pakt med naturen finner menesker tilbke til seg selv, og bort fra stress, mas og høye krav, sier Ranveig Marie Hvit. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mennesket har to kraftkilder, kjærlighet og raseri. – Kjærlighet til alt levende og raseri til ødeleggelsene i naturen, sier Ranveig Marie Hvit.

DEL

Hun er rådgiver på høyskolen på Bakkenteigen, og hun snakker med studentene om store og små problemer. En tur rundt Adalstjern, i pakt med naturen, løsner mye hos studentene. I naturen blir det ikke stilt noen krav til deg, en god følelse for mange, sier Hvit.

Et enklere liv

– Mange lenger tilbake til et enklere liv, en pause fra kravene til prestasjoner som presser på hele tida. Fraværet kan du oppleve i naturen. Her kan du føle at du er en del av noe mye større, med fokus på forholdet mellom mennesket og naturen som er en god venn. Bekymringen for livsgrunnlaget vårt, og hva vi etterlater oss til framtidige generasjoner, er påtrengende hos mange, og kanskje spesielt hos yngre mennesker, forteller Hvit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Jernbaneutbyggingen truer fugle- og fiskebestander

Økende engasjement

– Jeg opplever at engasjementet i mine omgivelser er tiltakende, noe som gir tro og håp med tanke på framtidige generasjoners levevilkår. Vi må lære oss å tenke globalt og handle lokalt. Hver og en av oss kan gjøre mye for å hindre ødeleggelser i naturen. Barn må få oppleve at vi voksne tar kampen. Vi må vise at vi er en venn med naturen. Foreldre og voksne må gå foran som gode eksempler, sier Hvit. Hun har et ekte og levende engasjement for den kampen unge og eldre må løse hånd i hånd.

LES OGSÅ: Hortenskogen blir tryggere 

Allle kan påvirke

Hun mener alle kan være med å påvirke, og vi må starte hjemme i Horten. Hun vil ha alle med på laget, uavhengig av politisk ståsted. Atferdsendringer, små justeringer i hverdagen, og kampen for å påvirke politiske beslutninger. Målet til «Kjærlighet og raseri» er en større bevissthet til hva hver og en av oss kan bidra med til beste for natur og miljø.

LES OGSÅ: Harald Claudius - Nok snø til en fin skitur 

– I løpet av den neste tiden vil den lokale klima og miljøbevegelsen «Kjærlighet og Raseri» arrangere flere tema- og diskusjonskvelder i kafeen Knut, med fokus på hva hver og en av oss kan gjøre for å ivareta klima og miljø på best mulig måte. Bevegelsen har fått sitt navn etter et innlegg av professor i filosofi ved UIO, Arne Johan Vetlesen som er bosatt i Horten. Han har utgitt flere bøker med fokus på menneske og natur, og figurerer som en svært aktiv karakter i den nasjonale miljødebatten, forteller Hvit.

Med på laget

Det hele startet i oktober i fjor med en fullsatt kinosal med mennesker fra 18 til 80 år og filmen «En behagelig sannhet». 60 hoder deltok på den etterfølgende debatten om hva vi kan gjøre Horten.

LES OGSÅ: Dette blir Norges 8. største solcelleanlegg 

– På møtet deltok ordfører Are Karlsen og miljørådgiver i kommunen, Trude Movig. De fikk med seg mange impulser fra møtet, og jeg føler at vi har Horten kommune med oss på laget. Vi har tre aktører, det offentlige, det private næringslivet og oss som innbyggere. Den siste gruppen må påvirke de to andre. Vi kan ikke bare klamre oss til et håp, vi må utføre noe til beste for naturen, sier Hvit.

Grasrotbevegelsen ønsker mye aktivitet i tida framover. Horten skal bli en bærekraftig kommune med engasjerte og bevisste innbyggere.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken