Gå til sidens hovedinnhold

– Nærskole er neppe svaret . . .

1. februar er en av de viktigste datoene å huske på når du er, eller skal bli, elev i videregående opplæring.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er villig til å hevde at den henger høyt; sammen med datoene for sommer- og juleferie. Likevel er det i større grad knyttet ambivalente følelser til denne dagen. Det er nemlig startskuddet for søknadsprosessen til videregående opplæring.

For andre året på rad åpner elevene skjemaet, uten mulighet til å søke seg til alle de videregående skolene i gamle Vestfold. Det vil nok alltid herske usikkerhet rundt om man blir akseptert til den skolen man ønsker. At det nå er postnummeret ditt som i første rekke er avgjørende, er imidlertid en virkelighet vanskelig å begripe.

Jeg er enig i at karakterer ikke alltid vil være den beste måten å kartlegge hverken hardt arbeid eller mennesket bak på. Likevel tror jeg det er verdt å spørre seg hva som er et bedre alternativ. Nærskole er neppe svaret.

For når elevene blar nedover den stadig kortere lista er det ikke rart at pulsen øker. Hvordan skal det da gå med de elevene som ønsker seg bort? De elevene som blir mobbet, og kommer seg gjennom ungdomsskolen kun vel vitende om at de på videregående skal få se snillere ansikt i skolegården.

De elevene som har hatt gode karakterer som motivasjon for å komme inn på drømmeskolen. Eller de elevene som har vært aller mest uheldige og flyttet fra vennene sine i en annen del av fylket rett før opptaket til videregående skole

Alternativet til en puls av redsel, plutselig mangel på motivasjon eller skuffelse; er en fri puls. Som banker i takt med antall valgmuligheter som åpner seg. Derfor lanserte regjeringen i høst en ny modell som skal åpne for at elevene skal stå friere i sitt valg av skole. Denne skal i større grad være uavhengig av elevenes postnummer eller kommunetilhørighet. Håpet er at den skal få virkning for neste års elever.

Dette slik at elevene som til slutt sender inn skjemaet sitt, gjør det vel vitende om at de selv er ansvarlige, og kan velge, hvordan deres egen fremtid skal se ut.

Da er også datoen for opptak en man kan merke seg med glede.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.